05 oktober 2009

Crisis (nieuws, 2009)

DOLKEN BOETEN AAN WAARDE IN

De Britse organisatie van thrillerauteurs, de Crime Writers Association (CWA), gaat voor het merendeel van de awards een vergoeding per ingezonden boek vragen. Verder worden de geldbedragen in twee categorieƫn fors verminderd, omdat die niet worden gesponsord. Dat meldt Bookseller.com.

Volgens CWA-voorzitter Margaret Murphy kan door het vragen van een vergoeding de organisatie zichzelf staande houden zonder dat er naar geldschieters gezocht hoeft te worden. De laatste grote sponsor, de investeringsbank Duncan Lawrie, trok zich vorig jaar terug. De CWA ging eerder dit jaar een samenwerkingsverband aan met Specsavers, productiemaatschappij Cactus TV en entertainmentzender ITV3.

,,We zijn een niet-commerciƫle organisatie'', aldus Murphy. ,,Wat mij betreft hoeven er ook niet meer sponsors te komen. Het probleem was dat we voortdurend op jacht moesten naar geldschieters. Als we kunnen vertrouwen op bescheiden bijdragen door de vergoedingen per inzending, dan kunnen we ons verder concentreren op bijvoorbeeld het genereren van publiciteit.''

Het geldbedrag voor de Short Story Dagger gaat terug van zo'n 1500 euro naar ongeveer 500 euro. De prijs voor non-fictie is gehalveerd van tweeduizend naar duizend euro.

Vorig jaar gingen de bedragen voor de grootste prijzen al naar beneden na het terugtrekken van Duncan Lawrie. De Gold Dagger maakte een duikeling van omgerekend ruim 20.000 euro naar 2500 euro. De International Dagger verminderde in waarde van 5000 euro naar duizend euro. De daaraan verbonden prijs voor de vertaler halveerde naar 500 euro. De CWA rekent nu vijftien euro per ingezonden boek voor de Gold Dagger, de Ian Fleming Steel Dagger, Short Story, International Dagger en de John Creasey (New Blood) Dagger.

De eerstvolgende uitreiking van de thrillerprijzen is op 21 oktober.

(Bron: Bookseller.com)

Geen opmerkingen: