12 oktober 2009

Respect (nieuws, 2009)

EERVOL AFSCHEID VAN EDGAR ALLAN POE

De Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe is zondag, 160 jaar na zijn overlijden, alsnog met eerbetoon begraven. Fans van Poe vonden het tijd voor een nieuw afscheid, omdat destijds maar een handjevol mensen op zijn begrafenis kwam.

In Baltimore werd een levensgrote replica van de in 1809 geboren Edgar Allan Poe in een grenen kist op een ouderwetse lijkwagen geladen en door de stad naar de begraafplaats gereden. Daar namen enkele honderden fans afscheid. Velen van hen waren uitgedost in negentiende eeuwse klederdacht.

Edgar Allan Poe was een schrijver en dichter die vooral bekend is van zijn fantasieverhalen. In 1849 stierf hij berooid in Baltimore, nadat hij in ijlende toestand in de buurt van een kroeg was aangetroffen, maar over zijn doodsoorzaak wordt nog altijd gespeculeerd. De schrijver, die een inspiratiebron was voor auteurs als Arthur Conan Doyle en filmregisseur Alfred Hitchcock, werd slechts veertig jaar oud. Er kwamen destijds nog geen tien mensen op zijn begrafenis, omdat zijn neef Neilson Poe zijn dood niet had bekendgemaakt.

(Zie ook deze reportage op RTL Nieuws)

Geen opmerkingen: