20 oktober 2009

Gerard Mak - Rechercheur Brons en het lijk op de Wallen (2009)


Te grote stap


(Door Arno Ruitenbeek)

Van, volgens de uitgever, 'smeuïge' columns in Aktueel naar een heuse policier. Een kleine stap wellicht voor een echte schrijver. Maar een te grote stap voor de, ongetwijfeld zeer deskundige, diender Gerard Mak.

De talloze liefhebbers van Baantjer hoeven in elk geval niet te wanhopen. Als de oude baas het tijdelijke voor het eeuwige verwisselt, staat zijn opvolger klaar. Als je Gerard Nanne hebt afgeschreven, omdat die zijn avonturen in het West-Friese laat afspelen.

Maks debuut is een orkaan van namen en bijnamen uit het 'warme' milieu en de politie van de hoofdstad. Lege hulzen, die raar praten.

De helden Brons en Dullen missen elke overtuigingskracht voor deze belangrijke rollen. Natuurlijk is er een narrige superieur. Hopelijk gemodelleerd naar de communicatief onvaardige (dan wel geketende) echte korpschef, zodat we nog enig referentiepunt hebben en het obligate gezever over de zogenaamd leuke straatjes van Mokum snel kunnen vergeten.

Gerard Mak - Rechercheur Brons en het lijk op de Wallen. Uitgeverij De Fontein, 288 pag.

3 opmerkingen:

Jurgen Joosten zei

Jammer dat Arno het zo ziet. Ik heb juist genoten van het boek, ik geef toe er zijn kleine verbeterpuntjes, maar zeker geen 1 ster.
Daarnaast is de recensie nogal kort, en onbegrijpelijk, want waar verwijst hij nu naar?

Voor de echte liefhebber van een Baantjer, Nanne, Baks, van den Heuvel, de Waal, Spoelstra, Toes e.v.a. ren na de winkel en geniet van een echte Amsterdamse rechercheursduo gecreeerd door Gerard Mak.

Guido Huisintveld zei

De Aktueel... was dat geen pornoblaadje...?

Overigens niks mis met korte recensies. Lekker to-the-point, geen gewauwel of alinea's vol vaag geleuter. Of nog erger: het hele verhaal prijsgeven zodat er geen verrassing meer overblijft.

Maar dit terzijde.

Jurgen zei

Natuurlijk Guido zit wat in, maar dan moet je niet zomaar wat opschrijven. Lege hulzen, die raar praten... Hmm, ik vond juist Dullen en Brons inhoud hebben. En ook het narrige supieur ondersteun ik niet, het is juist anders, maar ik wil natuurlijk niet te veel vertellen...