26 oktober 2009

Linda Castillo - Zwijgplicht (2009)


Geslaagd debuut met bloedstollende gruwelmoorden(Door Monique Brandt)

Is het beroepsdeformatie, door het verslinden van minimaal een handvol thrillers per week? Is het een natuurlijke gave, een aangeboren talent voor het signaleren van een criminele inborst? Hoe dan ook, ondergetekende raadde al na een paar hoofdstukken van het boek Zwijgplicht, wie verantwoordelijk is voor de gruwelmoorden in het anders zo slaperige stadje Painters Mill in Ohio. Moorden die bloedstollend identiek zijn aan een reeks afslachtingen die het gehucht zestien jaar geleden ook in zijn greep hield.

Jammer is het wel, dat de spanning er zo snel af was. Want voor liefhebbers van het niet zo fijnzinnige misdaadgenre à la Karin Slaughter, Chelsea Cain of Mo Hayder is het seriedebuut van de in Texas woonachtige Linda Castillo werkelijk een aanwinst. De schrijfster heeft al een aardige lijst titels op haar naam staan, die het vooral in de VS goed deden.

De nieuwe serie rond politiecommissaris Kate Burkholder, die is geboren als Amish-dochter, maar om even dramatische als geheimzinnige redenen door haar van de moderne tijd afgeschermd levende familie in de 'ban' is gedaan, is veelbelovend.

Burkholder moet het opnemen tegen een psychopaat die meisjes gijzelt, martelt en vervolgens afslacht, na hen ritueel opengesneden te hebben. Lokale politici splitsen haar een aan drank en pillen verslaafde federale agent in de maag, terwijl het moorden vrolijk doorgaat. Daarbij moet Burkholder ook vechten tegen haar persoonlijke demonen, die mogelijk verbonden zijn met de moorden.

Castillo heeft een vlotte pen, weet wat sfeertekenen is en diept de vele personages, zowel Amish als 'English', zoals het oude volk de mensen uit de moderne tijd noemt, heel aardig uit. Nu nog even werken aan een iets sterkere plot. Wij kijken in ieder geval uit naar Burkholder 2.

Linda Castillo - Zwijgplicht. Uitgeverij A.W. Bruna, 312 pag.

Geen opmerkingen: