13 oktober 2009

Wordt verwacht 138 (nieuws, 2009)

KLOPJACHT OP MAROKKAANSE MATA HARI

De Marokkaans-Nederlandse Malika Karoum, opgegroeid in Amsterdam-Slotervaart, werkte voor de Nederlandse inlichtingendienst en vergaarde als infiltrante een schat aan informatie over extremistische organisaties. Eind 2006 vertrok zij naar Dubai om criminele geldstromen in kaart te brengen, een undercoveroperatie die zo succesvol verliep dat haar runners bij de dienst niet door hadden dat ze tegelijkertijd haar zakken vulde dankzij criminele contacten.

De aanhouding van een van haar geldkoeriers op Schiphol maakte duidelijk dat de sterspeler van de inlichtingendienst een dubbelspionne van het formaat Mata Hari was. Vermoed werd dat ze 90 miljoen euro aan schulden in het criminele circuit had achtergelaten. In november 2007 werd de jacht op Malika geopend. Omdat zij zich veilig waande in Dubai, onbereikbaar voor de Nederlandse autoriteiten, zochten haar runners bewust de publiciteit, aanvankelijk via (Nieuwe) Revu. Pas vele maanden later kon Malika worden aangehouden en berecht.

Volgens Nieuw Amsterdam Uitgevers beschrijft het binnenkort te verschijnen true-crimeboek 'Klopjacht op Malika' van Jan Libbenga 'de bloedstollende achtervolging' van de Marokkaanse spionne van binnenuit. Het boek wordt op 22 oktober officieel gelanceerd.

Schrijver Jan Libbenga is journalist en publiceerde diverse researchverhalen over het bedrijfsleven voor onder meer Emerce, NRC Handelsblad, Elsevier Magazine en Management Team. Hij schreef in augustus 2008 als eerste over Malika in Revu. Samen met Arnoud Groot is hij de auteur van een biografie over meester-witwasser Robert Jan Doorn, 'De man die onzichtbaar wilde blijven'.

Geen opmerkingen: