20 oktober 2009

Prijswinnend etentje (nieuws, 2009)

PUBLIEKSPRIJS VOOR HERMAN KOCH

De verkiezing voor de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2009 is met 24,89% van de stemmen gewonnen door 'Het diner' van Herman Koch. In totaal brachten 34.786 mensen een stem uit, zo is vandaag bekendgemaakt.

Herman Koch kreeg de NS Publieksprijs vandaag uit handen van dichter en schrijver Nico Dijkshoorn. De prijs bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een 1ste klas NS Jaarabonnement ter waarde van 5653 euro. 'Het diner' mag zich voortaan Boek van het Jaar 2009 noemen.

Voor de 23ste editie van de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek waren, naast 'Het diner' van Herman Koch, genomineerd: 'Over de liefde' van Doeschka Meijsing, 'De verbouwing' van Saskia Noort, 'De prooi' van Jeroen Smit, 'Meisje met negen pruiken' van Sophie van der Stap en 'Alles te verliezen' van Esther Verhoef.

'Het diner' staat vanaf verschijning 40 weken onafgebroken in De Bestseller 60, met 17 top 3-noteringen. Inmiddels zijn er 250.000 exemplaren van verkocht. In 'Het diner' proberen twee echtparen zolang mogelijk te vermijden om met elkaar te spreken over de misdaad die hun kinderen hebben gepleegd. Plaats van tijd en handeling is een diner in een trendy Amsterdams restaurant. De vraag staat centraal in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kinderen.

Vorig jaar won Arthur Japin de prijs met het bij De Arbeiderspers verschenen 'De overgave'. In totaal brachten toen 47.724 mensen hun stem uit, een kleine 13.000 meer dan dit jaar, wat neerkomt op een teruggang van 27 procent. In 2007 stemden 35.079 mensen.

Krap driekwart van de stemmers was dit jaar vrouw. Twee derde kwam uit de leeftijdsgroep 41 plus. Alleen 'De Prooi' trok meer mannelijke dan vrouwelijke stemmers. Sinds het bestaan van de Publieksprijs is deze onderscheiding nog geen enkele keer door een thrillerauteur gewonnen.

2 opmerkingen:

niels zei

vorig jaar was er een thriller heel erg in de buurt! Blauw water van Simone vd vlugt werd tweede net na de overgave van Japin! ik had iedereen in me omgeving gevraagd om op blauw water te stemmen maar helaas niet gelukt!

Guido Huisintveld zei

Wat een ABSURDE prijzen heeft die NS toch!
NIET normaal!!
Een jaarabonnement kost dus tegenwoordig al 5653 euro!!!