30 oktober 2009

Memoires (nieuws, 2009)

THRILLERAUTEUR WAS KGB-SPION

De bekende Zweedse journalist en thrillerauteur Jan Guillou was vijf jaar lang, tussen 1967 en 1972, informant van de vroegere KGB, de geheime dienst van de voormalige Sovjet-Unie. In de krant 'Expressen' kondigde de 65-jarige auteur zelf aan dat hij dit verzwegen hoofdstukje uit zijn leven zal toevoegen aan een nieuwe editie van zijn memoires.

Guillou, die internationale faam verwierf met de spionagereeks 'Coq Rouge' rond de Zweedse spion Carl Hamilton, zei dat hij er tot dusver niets over gezegd heeft omdat die periode niet echt interessant was. In 1973 werd Guillou als journalist bekend nadat hij onthullingen had gepubliceerd rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst. Hij werd daarvoor veroordeeld tot tien maanden celstraf.

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) schreef naast de reeks over Carl Hamilton een trilogie over de Tempelier Arn Magnusson. Van de elfdelige 'Coq Rouge'-serie zijn er vijf in het Nederlands vertaald. Hij heeft zo'n zeven miljoen boeken verkocht. Tegenwoordig geeft Guillou commentaar op de actualiteit. Zijn interessegebieden zijn het Midden-Oosten en binnenlandse onderwerpen.

(Bron: De Morgen)

Geen opmerkingen: