01 oktober 2009

Wordt verwacht 136 (nieuws, 2009)

EEN KAMPER THRILLER

Pas nadat ze het manuscript voor haar eerste thriller had afgerond, begon ze andere spannende romans te lezen. Om te zien wat er allemaal voor soort thrillers in Nederland worden geschreven. Er kwamen thrillers voorbij van Charles den Tex, Elvin Post, Roel Janssen 'en natuurlijk ook' Saskia Noort, Marion Pauw en Loes den Hollander.

De laatste is overigens geen familie van journaliste Ellen den Hollander die op 30 oktober haar debuutthriller 'Door het vuur' bij uitgeverij Q ziet verschijnen. De documentaire Jesus Camp over religieus fanatisme zette haar aan het schrijven van haar eersteling.

Heleen Vermeer keert terug naar haar geboortestad Kampen als de ouders van haar jeugdvriendin Francine bij een verkeersongeluk om het leven komen. Bij toeval ontdekt ze dat het echtpaar grote schulden had en lid was van een extremistische geloofsgemeenschap. Heleen begint te vermoeden dat er bij de dood van het echtpaar opzet in het spel was en schakelt de politie in.

Ze raakt nauw betrokken bij het onderzoek en reist naar de Ardennen. Daar is Francine in retraite gegaan. Heleen probeert haar vriendin ervan te overtuigen dat ook zij moet vrezen voor haar leven. Maar Heleen brengt daarmee zichzelf en haar dochtertje in gevaar.

Ellen den Hollander (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Voor het Algemeen Dagblad schrijft ze als financieel redacteur onder meer over fraude. Een oplichtingszaak waarover zij in de krant berichtte, was de inspiratiebron voor Door het vuur.

IN DE VRIESKIST

'Dé donkere thriller voor tijdens de donkere kerstdagen'. Zo kijkt de uitgever aan tegen 'Laat de kinderen tot mij komen' van de Noorse schrijver Kjetil Try. Evenals 'Door het vuur' is dit boek, dat in november 2009 verschijnt, ook een thriller over religieus fanatisme.

Het is een koude avond in december. Acteur Reidar Dahl krijgt in het theater een staande ovatie voor zijn rol in een prachtige uitvoering van het kerstverhaal. De volgende ochtend wordt hij dood aangetroffen. Zijn ingewanden blijken uit zijn lichaam gesneden en worden gevonden in zijn vrieskist.

Een paar dagen later wordt een non op dezelfde manier vermoord. Eén ding is al snel duidelijk: er is een seriemoordenaar aan het werk die tijdens de donkere dagen voor kerst een macaber spel speelt met de politie. Hoofdinspecteur Rolf Gordon Lykke en zijn collega's weten niet waar ze hun zoektocht moeten beginnen - tot zij een aanwijzing vinden die de dader voor hen heeft achtergelaten. Er volgt een hoogtepunt op kerstavond.

Kjetil Try (1959) woont en werkt in Oslo. Hij drijft een van de meest succesvolle marketingbureaus van Noorwegen. 'Laat de kinderen tot mij komen' is zijn derde thriller en de eerste die in het Nederlands vertaald wordt.

Andere nieuwe titels:

Jon Stephen Fink - 'Schim' (oktober 2009). De klad komt in het huwelijk van Lilian en Freddy als zij zich steeds meer gaat verdiepen in het bovennatuurlijke en hij daar niets van wil weten. Als Lilian hem vertelt dat ze in hun nieuwe huis de verschijning van een jongen waarneemt, reageert hij zeer korzelig - tot ze in het metselwerk van de kelder een lijkje vinden.
José Rodrigues dos Santos - 'Het zevende zegel' (januari 2010). Howard Dawson, hoofdwetenschapper van de Amerkaanse basis op Antarctica, wordt vermoord. Net voor hij een rapport wilde opstellen over een onheilspellende gebeurtenis rondom de opwarming van de aarde die hij als ooggetuige op de Zuidpool meemaakte. Interpol vraagt een cryptoloog (nee, niet Robert Langdon...) de moord op te lossen.

Geen opmerkingen: