09 mei 2013

Gesignaleerd 214 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

ROBERT FABBRI - VESPASIANUS III. AFGOD VAN ROME

Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'Vespasianus III. Afgod van Rome' van de Zwitserse auteur Robert Fabbri, een nieuw deel in de historische thrillerreeks rond de latere Romeinse keizer Titus Flavius Vespasianus.

Vespasianus is als officier aan de grens van het Romeinse Rijk gestationeerd, waar hij lokale opstanden moet onderdrukken en de Romeinse wet moet implementeren. Maar politieke gebeurtenissen in Rome - de toenemende krankzinnige uitspattingen van keizer Tiberius en de groeiende graancrisis - roepen hem terug naar de stad.

Als Caligula keizer wordt, hoopt Vespasianus dat de situatie zal verbeteren. In plaats daarvan ziet hij de jonge keizer van Romes rijzende ster veranderen in een bloeddorstige, incestueuze gek. Overdadige bouwprojecten, eindeloos veel gladiatorenspelen, Caligula's openbare vertoningen van de relatie met zijn zuster Drusilla, en een doodsbange senaat, zijn niets vergeleken met zijn meest ambitieuze plan.

Caligula wil de brug slaan naar de baai van Napels en gekleed in het borststuk van Alexander de Grote de stad binnenrijden. En Vespasianus krijgt de taak toebedeeld om naar Alexandrië te reizen en het borststuk uit het mausoleum van Alexander te stelen. De missie van Vespasianus leidt tot diefstal, geweld en chaos - en uiteindelijk tot hoogverraad.

Robert Fabbri is geboren in Genève en studeerde theaterwetenschappen in Rome. Hij woont nu afwisselend in Rome en Berlijn. Het verhaal van Vespasianus wordt vervolgd in 'Gevallen arend van Rome', dat zich afspeelt in Germania en Britannia.

Robert Fabbri - Vespasianus III. Afgod van Rome. Vertaling: Henk Moerdijk. Uitgeverij Karakter, 431 pag., € 12,95. ISBN 978 90 452 0230 3.

Geen opmerkingen: