30 mei 2013

Wordt verwacht 343 (nieuws, 2013)

BEROERDE TIJDEN VOOR BODYGUARD

Ze heeft al een twintigtal boeken op haar naam staan en in Nederland kwamen al eerder thrillers van haar hand uit. Maar toch presenteert uitgeverij Van Holkema & Warendorf de Finse Leena Lehtolainen als 'een nieuwe Scandinavische topauteur'. Haar in 2009 verschenen thriller 'Henkivartija' wordt in juni 2013 door de uitgeverij op de Nederlandse markt gebracht onder de titel 'De lijfwacht'.

Lehtolainen laat de Nederlandse lezer kennis maken met de Finse Hilja Ilveskero. Een Duitse recensent vergeleek het personage al met Stieg Larssons spraakmakende creatie Lisbeth Salander.

Na in New York een opleiding tot bodyguard te hebben voltooid is Hilja Ilveskero weer terug in eigen land. Haar huidige cliënte is Anita Nuutinen, een Finse zakenvrouw van in de vijftig die handelt in Russisch onroerend goed. Tijdens een trip naar Moskou weet Anita zich zo onmogelijk te maken dat Hilja in een vlaag van woede ontslag neemt.

Haar impulsieve actie heeft grote gevolgen. Diezelfde avond, terwijl ze Anita van een afstand in de gaten houdt, wordt Hilja gedrogeerd. Wanneer ze twaalf uur later wakker wordt, blijkt Anita te zijn vermoord. Het bewijs tegen Hilja stapelt zich op en ze besluit op de vlucht te slaan. Haar enige uitweg is te achterhalen wie Anita heeft vermoord.

Leena Katriina Lehtolainen werd geboren op 11 maart 1964 in Vesanto. Haar eerste roman werd gepubliceerd toen ze twaalf jaar oud was. Ze studeerde literatuurwetenschappen in Helsinki en schreef vanaf 1993 misdaadromans. Ze is het meest bekend vanwege haar serie rond politievrouw Maria Kallio en is de meest succesvolle auteur van Finland: wereldwijd zijn er meer dan twee miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. 

Lehtolainen won het Finse equivalent van de Gouden Strop in 1997 en 1998. Ze werd in 2003 genomineerd voor de prestigieuze Glass Key Award. Ze woont met haar man en twee kinderen in Degerby, ten westen van Helsinki.

Andere nieuwe titels:

Jeffery Deaver - 'Dodenkamer' (juni 2013). Het tiende boek over het duo Lincoln Rhyme en Amelia Sachs. Op de Bahama's wordt de Amerikaanse Robert Moreno geliquideerd door een scherpschutter. Het blijkt een zorgvuldig geplande operatie van de Amerikaanse regering te zijn, die was opgezet na een tip dat Moreno een terreuraanval aan het voorbereiden was. Al snel wordt duidelijk dat de regering op basis van foutieve informatie heeft gehandeld: Moreno plande geen aanslag, maar een vreedzame protestactie tegen een Amerikaanse oliemaatschappij. Rhyme en Sachs worden bij de zaak betrokken. Terwijl Sachs Moreno's gangen in New York nagaat, reist Rhyme af naar de plaats delict in Nassau. Maar dan begint iemand systematisch alle mogelijke bewijslast te elimineren - inclusief de getuigen.

Geen opmerkingen: