07 mei 2013

De vijf W's volgens... Chevy Stevens (nieuws, 2013)'MIJN BOEKEN GAAN ALTIJD OVER OVERLEVEN'

Met haar debuut 'Still Missing' ('Vermist') kwam in 2009 meteen haar doorbraak. De vertaalrechten werden aan tientallen landen verkocht. Bovendien schrijft een van de auteurs van de 'Dexter'-televisieserie aan een filmscenario op basis van 'Vermist'. Haar derde thriller 'Ik zie alles' ligt vanaf donderdag 9 mei in de winkel. Kortom, de Canadese Chevy Stevens is booming. De Spanningsblog legt haar langs de meetlat van de vijf journalistieke W's: wie, wat, waar, waarom en wanneer.

(Door Peter Kuijt)

- Wie denkt Chevy Stevens wel dat ze is?
,,Geef niet op tot er een wonder gebeurt'', houdt ze zichzelf voor. Het is een van de slogans die ze heeft geplakt op een groot bord in haar werkkamer. En hoewel haar droom inmiddels is verwezenlijkt, doet ze het bord niet de deur uit. Want er staat ook nog die andere quote op: 'Het beste boek dat je ooit kunt schrijven is het resultaat van kleine, onophoudelijke pogingen, die je telkens weer herhaalt'.

Chevy Stevens heet eigenlijk Rene Unischewski, haar grootouders van vaders kant waren van Russische komaf. De wieg van Rene's vader stond in Duitsland. De schrijfster werd in 1973 geboren en bracht haar jeugd door op een ranch op Vancouver Island, een groot eiland in British Columbia, Canada.

,,Ik groeide op met een alcoholische vader'', vertelde ze in een interview. Niettemin werd haar pseudoniem een mix van de bijnaam van haar vader (Chevy) en de eerste naam van haar broer Steven. Ze trouwde met haar schoolvriend en in december 2012 beviel ze van haar eerste kind, dochter Piper. Een andere huisgenoot is de hond Oona die er een sport van maakt om op eekhoorns te jagen in de achtertuin. De schrijfster koestert voorts een obsessie voor popcorn, chocolade en het hondentrainprogramma 'The Dog Whisperer'.

Stevens werkte eerst als vertegenwoordiger in geschenkartikelen, voordat ze in het onroerend goed terechtkwam. Ze werd makelaar in de stad Nanaimo. Tijdens een van de vele open-huisdagen, terwijl ze wachtte op eventuele kopers, fantaseerde ze over angstaanjagende gebeurtenissen die haar zouden kunnen overkomen. Het meest verschrikkelijke scenario, te worden ontvoerd door een psychopaat, vormde de inspiratie voor haar eersteling Vermist. Na een half jaar verkocht ze haar woning, verliet de huizenbusiness en rondde ze haar boek af. Met succes. Haar debuut werd uitstekend verkocht en won bovendien de International Thriller Writers award voor Best First Novel.

- Wat vindt Stevens de minpunten van research?
Voor haar tweede boek 'Never knowing' ('Onwetend') over de alleenstaande moeder Sara die op zoek gaat naar haar echte ouders, deed ze onderzoek naar seriemoordenaars. Tijdens haar research stuitte ze op het verhaal van de man die in de jaren tachtig zes mensen vermoordde in Wells Grey Provincial Park. ,,Het achtervolgde me'', herinnert Stevens zich. ,,Het idee dat je op een dag, terwijl je gewoon met je werk bezig bent, slachtoffer kunt worden van een maniak, joeg me echt angst aan. Overal waar ik kwam kon het kwaad toeslaan. Ik ging ervan over de rooie.'' Ze stopte met de research en probeerde te kalmeren door met haar man grappige dierenfilmpjes te bekijken op YouTube. ,,Ik ben niet bang voor het donker'', bekent Stevens, ,,maar dat betekent niet dat ik graag in het duister verkeer.''

- Waar kan een recensent haar mee ergeren?
Eigenlijk met niet zo veel. ,,In het begin las ik wel recensies, maar tegenwoordig niet zo vaak meer. Als ze negatief zijn, hou ik mezelf voor dat een bespreking slechts de gevoelens en gedachten van die ene persoon weerspiegelt. Niemand kan zich het beslissende oordeel over een boek aanmeten.''

,,Wat me wel zorgen baart, is de kwaadaardigheid die je soms op internet tegenkomt. Mensen doen zich dapperder voor als ze zich kunnen verschuilen achter anonimiteit.

- Waarom schotelde ze lezers in haar debuut zulke expliciete scènes voor?
In 'Vermist' is sprake van verkrachting, kindermisbruik, marteling. Stevige kost, maar haar uitgever heeft Stevens geen enkele keer verzocht haar toon wat te matigen. ,,Ik wilde een zo realistisch mogelijk boek schrijven'', zegt Stevens. ,,Ik wilde trouw zijn aan het verhaal zonder te ver over het randje te gaan.'' Toch verbaasde ze zich over sommige kritieken. Een enkele recensent verweet haar 'martelporno' te hebben geschreven. ,,Het boek gaat niet over geweld'', benadrukt de schrijfster. ,,Het is niet bedoeld om te choqueren. Het gaat over overleven. Mijn boeken gaan altijd over overleven.''

Geweld is bovendien niet iets van de laatste tijd, betoogt ze. ,,Mensen zijn altijd al gefascineerd geweest door misdaad. Zowel bij Shakespeare als bij hedendaagse schrijvers gaat het om moord en doodslag. Maar ik geloof dat er vandaag de dag meer bij komt kijken om mensen van hun stuk te brengen. En bij het lezen van thrillers denken wij meer aan hoe we ons zouden gedragen als we in hachelijke situaties terecht zouden komen. De aantrekkingskracht van de meeste thrillers is ook dat zaken worden opgelost, dat het goede over het kwade zegeviert.''

Boeken kunnen ook niet zonder een flinke dosis humor, vindt Stevens. ,,Ik wil wel eens het absurde, de ironie van situaties belichten. Ik heb een droog, sarcastisch gevoel voor humor en op die manier probeer ik mijn eigen emoties te uiten. Als zaken pijn doen, kan humor voor verlichting zorgen.''

- Wanneer verschijnt Stevens' nieuwste boek?
'Ik zie alles' is de Nederlandse titel van Stevens' derde boek 'Always Watching'. Het ligt 9 mei in de winkel en heeft als hoofdrolspeler Nadine Lavoie, de psychiater die in de twee eerste thrillers van Stevens ook al voorkwam.

Sinds haar jeugd lijdt Nadine aan claustrofobie. Hoewel ze als psychiater alles afweet van dwangmatigheid, heeft ze haar eigen angsten nooit kunnen verklaren. Dan ontmoet ze in het ziekenhuis een patiënte die zelfmoord probeerde te plegen en uit de gesprekken die Nadine die met haar voert, blijkt dat ze een gedeeld verleden hebben. De patiënte probeerde met haar zelfmoordpoging te ontkomen aan de greep van de charismatische leider van een sekte, waar Nadine in haar vroege jeugd ook enkele maanden heeft doorgebracht. Die sekte blijkt ook interesse te hebben in Nadine en haar dochter.

De thrillers van Chevy Stevens verschijnen in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Cargo. Sinds begin februari ligt de midprice-editie van haar tweede boek 'Onwetend' in de winkel. Stevens werkt ondertussen aan haar vierde thriller. (foto auteur: Fred Lum)

Geen opmerkingen: