02 mei 2013

De genomineerden (nieuws, 2013)

BERG, CLAES, HARTMAN, LUBACH EN DEN TEX OP SHORTLIST STROP

Michael Berg is met 'Nacht in Parijs' genomineerd voor de Gouden Strop 2013. Hij gaat de strijd aan met zijn Nederlandse collega's Corine Hartman ('Bloedlijn'), Arjen Lubach ('IV'), Charles den Tex ('De erfgenaam') en met de Vlaming Jo Claes ('Getekend vonnis'). De jury, onder leiding van Annemarie van Gaal, koos deze thrillers uit 106 inzendingen. Den Tex is in de race voor zijn vierde Gouden Strop, dat zou een record zijn. En dat ziet zijn vakgenoot Tomas Ross liever niet gebeuren. ,,Dan devalueert zo'n prijs. Dan wordt het zo'n klein wereldje. Dan lijkt het alsof we hem aan elkaar geven'', zei de Haagse auteur een maand geleden bij Omroep West. Of de jury van de Gouden Strop naar Ross luistert, zal op 30 mei blijken. Dan wordt tijdens de Avond van het Spannende Boek de winnaar bekendgemaakt.

Op de shortlist van de Schaduwprijs prijken drie titels: 'De vlinder en de storm' van Walter Lucius, 'Chantage' van Peter Römer en 'Savelsbos' van Dennis Rijnvis. Deze debuten door de jury, voorgezeten door Wendela de Vos, uit elf inzendingen geselecteerd. Ook de Schaduwprijs wordt tijdens de Avond van het Spannende Boek uitgereikt.

De Gouden Strop is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. Met de Schaduwprijs wordt het beste debuut in het spannende genre bekroond. Beide prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). De winnaar van de Strop krijgt een cheque van 10.000 euro en een sculptuur van de Amsterdamse beeldend kunstenaar Marianne van den Heuvel. Voor de winnaar van de Schaduwprijs ligt een cheque van duizend euro en een kunstwerk van Dick Bruna klaar. In 2012 ging de Gouden Strop naar Bram Dehouck ('Een zomer zonder slaap') en won Kevin Valgaeren de debutantenprijs voor 'De ziener'.

De Stichting CPNB heeft vandaag meer over het programma van de Avond van het Spannende Boek bekendgemaakt. Aanwezig zijn onder anderen de auteurs Nicci French, Karin Slaughter en Monaldi & Sorti. Eregast is Loes den Hollander, auteur van het geschenkboekje 'Nooit alleen'. De Literaire Rechtbank buigt zich over het boek 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa. Op de 'zitting' zal onder anderen mr. Inez Weski het woord voeren. Verder is er een grote Thrillerquiz, met deelnemers als Judith Visser, Simon de Waal en Peter Römer. In een van de zalen van Felix Meritis kan de bezoeker 'botten zoeken' met het Nederlands Forensisch Instituut. Verder staat er een dubbelinterview van Frenk 'bloemetjeshemd' van der Linden met Charles den Tex en Tomas Ross op het programma. Dezelfde Van der Linden voelt ook schrijfster Daniëlle Hermans en NFI-onderzoeker Reza Gerretsen aan de tand. Ook wordt schrijfster Annejet van der Zijl ondervraagd over haar bundel 'Moord in de Bloedstraat en andere verhalen' en wordt in een andere zaal verteld over de ontwikkelingen in 25 jaar DNA-onderzoek. Het programma staat op www.maandvanhetspannendeboek.nl.

Op maandag 17 juni ontvangen 25 musea verspreid over heel Nederland 25 thrillerauteurs voor een speciaal programma. Zo doet Arne Dahl het Gevangenismuseum Veenhuizen aan en zal Tomas Ross de bezoeker gidsen door het Rijksmuseum. Voor 10 euro of op vertoon van het geschenkboekje 'Nooit alleen' kunnen liefhebbers een van deze 25 musea bezoeken. Meer informatie is te vinden op www.museummaandag.nl.    

De trailer van de Avond van het Spannende Boek:(Bron: CPNB)

Geen opmerkingen: