12 mei 2013

Carlos Zanón - Broers in Barcelona (2013)

GEDREVEN DOOR WANHOOP EN UITZICHTLOOSHEID

(Door Guido Huisintveld)

De Spaanse auteur Carlos Zanón heeft al wat poëziebundels en romans op zijn naam staan en is daarmee geen onbekende in zijn thuisland. Met 'Broers in Barcelona' krijgt de auteur ook over de grens de nodige aandacht. Waarschijnlijk omdat de besproken thema’s niet alleen actueel maar ook vrij herkenbaar zijn.

Het schrijnende decor is de achterbuurt van Barcelona. De hoofdrolspelers zijn armzalige en zelfdestructieve jongeren die elkaar naar het leven staan. In een café besluipt Epi zijn maat en slaat hem met een hamer de hersens in. Samen met zijn broer Alex besluiten ze een onschuldige als dader aan te wijzen. De agressieve Epi gaat op zoek naar zijn voormalige vriendin, in zijn ogen de oorzaak van alle ellende. In flashbacks wordt duidelijk welke rol het slachtoffer speelde.

Carlos Zanón is expliciet in het uitschrijven van thema’s als racisme, geweld en prostitutie. De personages leven aan de onderkant van de samenleving en worden gedreven door wanhoop en uitzichtloosheid. Zanón kruipt in het hoofd van de verschillende personen en etaleert onverbloemd hun ellendige bestaan, evenals hun gebrek aan communicatieve en sociale vaardigheden. Je wordt er allemaal niet vrolijk van.

Carlos Zanón - Broers in Barcelona. Vertaling: Marika de Bakker en Ester van Buuren. Uitgeverij De Geus, 254 pag.

Geen opmerkingen: