26 mei 2013

Hemel of hel (nieuws, 2013)

MANILLA FURIEUS OVER 'INFERNO'

De bestuurders van Manilla zijn op z'n zachtst gezegd 'not amused' over 'Inferno', de nieuwste thriller van Dan Brown. In het boek beschrijft de Amerikaanse bestsellerauteur de Filipijnse hoofdstad als 'de poorten van de hel'. 

De voorzitter van de dienst voor stadsontwikkeling in Manilla, Francis Tolentino, is 'zeer teleurgesteld' over deze beschrijving van zijn 'geliefde metropool'. Dat heeft hij afgelopen donderdag in een open brief aan Brown geschreven.

In 'Inferno' noemt Sienna Brooks, de van een 'wippende paardenstaart' voorziene vrouwelijke metgezel van hoofdpersoon Robert Langdon Manilla 'een stad van zes uur durende verkeersopstoppingen, verstikkende luchtvervuiling en afschuwelijke seksindustrie'. Sienna, die in een van de sloppenwijken wordt verkracht, voegt eraan toe dat ze 'door de poorten van de hel ging'.

Tolentino noemt Manilla in zijn brief juist een 'ingang naar de hemel'. Hij hoopt dat Brown daaraan denkt als hij weer over Manilla schrijft. De Amerikaanse uitgever van Brown, Doubleday, wilde geen commentaar geven.

Het is niet de eerste keer dat autoriteiten van de Filipijnse hoofdstad reageren op een negatieve omschrijving van de agglomeratie, die bijna 12 miljoen inwoners telt. In 1999 werd actrice Claire Danes (bekend van onder andere 'The Rainmaker' en 'Homeland') door president Joseph Estrada de toegang tot de Filipijnen ontzegd omdat zij Manilla had omschreven als 'stinkend, vreemd en vol ratten'.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: