13 mei 2013

Biertje? (nieuws, 2013)

AH DOET AH

,,Hè, hè... Het mag eindelijk naar buiten: #AnthonyHopkins gaat Alfred Heineken doen in film! A dream comes true. AH doet AH! Super blij!'' De tweet van Peter R. de Vries zegt eigenlijk alles, maar volledigheidshalve volgt hier het volledige bericht: Oscarwinnaar Anthony Hopkins (bekend van o.a. 'The Silence of the Lambs') gaat biermagnaat Freddy Heineken spelen in een nieuwe film over de ontvoering van Heineken. De film is gebaseerd op het boek van de misdaadverslaggever. 

De titel van de film is 'The Kidnapping of Freddy Heineken'. De Engelstalige productie wordt geregisseerd door de Zweedse regisseur Daniel Alfredson, die eerder de laatste twee delen verfilmde van de Millennium-trilogie, gebaseerd op de thrillers van Stieg Larsson. De opnames zullen zich voor een deel in Amsterdam afspelen.

De thriller gaat over de ontvoering van de Nederlandse biermagnaat in 1983. Vijf criminelen ontvoerden hem toen in ruil voor losgeld. Heineken verdween spoorloos en werd pas drie weken later teruggevonden. Een deel van het losgeld is nooit terug gevonden. 'The Kidnapping of Freddy Heineken' zou volgend jaar al klaar moeten zijn.

De Vries' boek, dat in 1987 uitkwam en waarvan meer dan 400.000 exemplaren zijn verkocht, verschijnt op 25 mei in een nieuwe editie, onder andere met nooit eerder getoonde foto's. In het boek beschrijft de journalist de ontvoering van bierbrouwer Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. Het verhaal wordt verteld door het brein achter deze kidnap, hoofddader Cornelis van Hout. Onthuld wordt hoe de ontvoering beraamd en uitgevoerd werd, en hoe zodoende 35 miljoen gulden losgeld werd geïncasseerd.

De film met Hopkins is niet de eerste film die over de ontvoering wordt gemaakt. Twee jaar geleden kwam al 'De Heineken Ontvoering' uit van regisseur Maarten Treurniet. Hierin speelde Rutger Hauer de biermagnaat. Ook werd er al een serie over Heinekens leven gemaakt, met een hoofdrol voor acteur Thom Hoffman.

Geen opmerkingen: