15 mei 2013

Moreel kompas (nieuws, 2013)

POLITICI IN DE WEER MET 'EEN BROZE WAARHEID'

Het zal natuurlijk allemaal puur toeval zijn, maar opmerkelijk is het wel. Op de dag dat premier Mark Rutte van de Algemene Rekenkamer op zijn falie krijgt dat de beveiliging van informatie op zijn departement van Algemene Zaken niet deugt, doet uitgeverij Luitingh-Sijthoff de Nederlandse politici een exemplaar van 'Een broze waarheid' cadeau. Terwijl de minister-president de oekaze krijgt dat hij moet verhoeden dat zijn 'waarheid' voortijdig naar buiten komt, kan hij in de thriller van John le Carré lezen hoe leiders hun moreel kompas verliezen en machtsmisbruik desastreuze effecten sorteert. Voor Rutte was er zelfs een gesigneerd exemplaar. Getuige de foto was de premier er maar wat blij mee.  

'Een broze waarheid', dat in april verscheen, verhaalt hoe op de Rots van Gibraltar in het diepste geheim een antiterrorisme-operatie met de codenaam Wildlife wordt voorbereid. Het doel is om een belangrijke jihadistische wapenhandelaar op te pakken. Het plan wordt gesmeed door een ambitieuze minister van Buitenlandse Zaken en een bevriende leider van een privélegertje. De operatie is zo broos dat zelfs de secretaris van de minister, Toby Bell, er niet bij betrokken is.

Toby vermoedt een rampzalige samenzwering en probeert deze te verijdelen, maar hij wordt prompt overgeplaatst naar het buitenland. Drie jaar later zorgt een boodschap uit het dodenrijk ervoor dat hij in contact komt met Kit Probyn, destijds betrokken bij Wildlife, en dan moet Toby kiezen tussen zijn geweten en zijn trouw aan de Dienst.

Die hoge stapel exemplaren voor de parlementariërs op het Binnenhof heeft Le Carré overigens niet veel geholpen. Vandaag verdween hij uit de bestsellerlijst van de CPNB.

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Het zal inderdaad wel toeval zijn !