24 mei 2013

Woordenstroom (nieuws, 2013)

MISDAADSCHRIJVER DOET LANGSTE INTERVIEW OOIT

Hans Olav Lahlum
De Noorse thrillerschrijver Hans Olav Lahlum heeft het langste interview ooit op zijn naam staan. De auteur - iedereen kent hem natuurlijk van 'Menneskefluene', zijn debuut uit 2010 - sprak deze week maar liefst dertig uur, 1 minuut en 44 seconden aan een stuk, onder andere over Amerikaanse presidenten tot de fictieve personages in zijn boeken. De eindeloze woordenstroom werd live uitgezonden op VG Nett, het online platform van de Noorse tabloid Verdens Gang. Hij brak het vorige record met vier uur en stond op naam van Tim Shadbolt en Tom Conroy uit Nieuw-Zeeland.

Lahlum bleef probleemloos doorratelen en nam slechts zelden een pauze van enkele seconden. Af en toe werden er luchtiger thema's aangesneden, zoals zijn passie voor kebab. ,,Ik denk dat ik vanavond iets vroeger naar bed zal gaan dan normaal", vertelde hij op het einde van het huzarenstukje.

De Noorse recordbreker zette ook nog een boompje over wereldliteratuur op en sprak over zijn landgenoot, de toneelschrijver Henrik Ibsen. ,,Weten jullie al hoe jullie Lahlum zullen doen stoppen met praten als het interview gedaan is?", vroeg een ongeruste kijker zich af.

Na zijn debuut publiceerde Lahlum in 2011 de misdaadroman 'Satelittmenneskene'. Een jaar later volgde 'Katalysatormordet'. De boeken zijn geschreven in een klassieke stijl en spelen zich af aan het eind van de jaren zestig. Lahlums protagonist is inspecteur Kolbein Kristiansen, die wordt bijgestaan door de jonge, gehandicapte Patricia Louise Borchmann. 

Lahlum is naast schrijver een actief schaker. Hij staat bekend om zijn onconventionele gedrag. Zo heeft hij eens zijn baard laten staan, aan de linkerkant van zijn gezicht.

(Bron: De Morgen)

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Hij valt in ieder geval op, hoe dan ook . Hartstikke leuk !