01 mei 2013

Dramatische krachtmeting (nieuws, 2013)

GRISHAM SCHRIJFT VERVOLG OP DEBUUT

Jake Brigance, de advocaat in 'A Time To Kill', het thrillerdebuut van John Grisham, keert weer terug naar de rechtszaal. De Amerikaanse bestsellerauteur schrijft namelijk een vervolg onder de titel 'Sycamore Row'. Uitgeverij Doubleday laat het boek op 22 oktober op de Amerikaanse markt verschijnen. 

In de nieuwe thriller is Brigance advocaat in een kleine stad in de staat Mississippi. Volgens de uitgeverij raakt hij betrokken bij 'een dramatische krachtmeting waarbij Ford County opnieuw wordt geconfronteerd met zijn dramatische geschiedenis'.

Grishams debuut werd gepubliceerd in 1989 en verkocht aanvankelijk matig. Maar nadat 'The Firm' en andere thrillers van Grisham een merknaam hadden gemaakt, groeide de interesse voor zijn eersteling en werd het boek opnieuw uitgebracht. Het boek, dat later werd bewerkt tot een film en een toneelstuk, werd alsnog een bestseller. In de thriller verdedigt Brigance succesvol een zwarte man die verdacht wordt van de moord op twee blanke 'rednecks' die zijn dochter hadden verkracht.

,,Ik wist niet waar ik mee bezig was'', zei Grisham eens over het schrijven van zijn debuut. ,,Het is het enige boek dat ik schreef zonder deadline en zonder de wetenschap dat het zou worden gepubliceerd. Af en toe pak ik het nog eens op en tel de beginnersfouten: te veel lange zinnen en te bloemrijk proza.''

Hij kreeg nul op het rekest van 28 uitgeverijen, totdat het kleine Wyngood Press bereid bleek vijfduizend exemplaren van 'A Time To Kill' te drukken. Een vriend van Grisham reed met een kofferbak vol langs boekwinkels in de staat, om later weer veel onverkochte exemplaren op te halen. Tegenwoordig zijn er handelaren die voor een Wyngood-uitgave van Grishams debuut duizenden dollars vragen én krijgen.

Geen opmerkingen: