03 mei 2013

Spot en kritiek (nieuws, 2013)

STROPWINNAAR ONTRAFELT MYSTERIE PALEONTOLOOG

Eugène Dubois
De Vlaamse auteur Bram Dehouck, tweevoudig winnaar van de Gouden Strop, ontrafelt in Juni - Maand van het Spannende Boek het mysterie rond de Nederlandse wetenschapper Eugène Dubois (1858-1940). Aan het einde van de negentiende eeuw doet deze paleontoloog een spectaculaire ontdekking op het eiland Java. Zijn vondst zal de wetenschap op haar grondvesten doen schudden, vermoedt hij. Maar hij komt van een koude kermis thuis. In Nederland wachten deze fossielenonderzoeker enkel spot en kritiek uit wetenschappelijke en religieuze hoek. Daarnaast eist de Nederlandse staat zijn vondst op. Verbitterd trekt Dubois, overigens ook een pionier op het gebied van natuurbescherming, zich terug op zijn landgoed De Bedelaar waar hij in december 1940 overlijdt.


Wat heeft hij precies gevonden? Waarom reageren zijn collega’s en de Nederlandse staat zo afwijzend? En hoe is Teylers Museum in Haarlem daarin betrokken?

Dehouck is op MuseumMaandag 17 juni gastconservator van het Teylers Museum. Geïnteresseerden kunnen die dag onder begeleiding van de auteur het mysterie oplossen rond Eugène Dubois, die van 1899 tot 1928 conservator van het museum is geweest. De speurtocht voert hen langs de mooiste ruimtes van Teylers, zoals de Gehoorkamer, de Opkamer en de Postkamer, die exclusief toegankelijk zijn op MuseumMaandag. De beste speurders maken kans op een boekenpakket van Dehoucks uitgeverij De Geus ter waarde van € 57, 79. 

De Opkamer van het Teylers Museum

De speurtochten zijn op maandag 17 juni om 11.00, 13.00 en 16.00 uur. De groepen tellen maximaal twintig deelnemers. Het programma duur ongeveer een uur. De kosten bedragen 10 euro per persoon. Inschrijven kan hier

Naast Dehouck zijn nog 24 andere misdaadauteurs op MuseumMaandag gastconservator. Zij doen dat in musea verspreid over heel Nederland. Meer informatie kunt u hier vinden. 

Geen opmerkingen: