28 mei 2013

Met amper ingehouden woede (nieuws, 2013)

VN-RECENSENTEN KIEZEN VOOR JOHN LE CARRÉ

De thrillerrecensenten van Vrij Nederland hebben 'Een broze waarheid' van John le Carré verkozen tot VN-Thriller van het Jaar 2013. Dat is vandaag bekendgemaakt in Amsterdam, tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het uitkomen van de 34ste Detective & Thrillergids.

Dit jaar dongen 405 spannende boeken mee naar de titel. Zeven kregen het maximale aantal van vijf sterren. Naast 'Een broze waarheid' waren dat 'Het stille graf' van Tove Alsterdal (Prometheus), 'Bekraste zielen' van R.J. Ellory (De Fontein), 'Villa Triste' van Lucretia Grindle (A.W. Bruna), 'Slaap' van Lars Kepler (Cargo), 'De  profeet' van Michael Koryta (Cargo) en 'Nacht in Noorwegen' van Derek B. Miller (Atlas Contact). Geen enkele thriller uit het Nederlandse taalgebied kreeg de maximale score.

In de spionageroman 'Een broze waarheid' (Luitingh-Sijthoff) keert Le Carré (81) terug naar de hem zo vertrouwde wereld van de Britse geheime dienst. Volgens de VN-scherprechters schrijft hij met amper ingehouden woede over de wijze waarop politici zich op sleeptouw laten nemen in een samenzwering onder het mom van de strijd tegen terreur.

In de roman schetst hij ook een dubbelportret van zichzelf aan de hand van een jonge en een gepensioneerde ambtenaar, die door het geklungel van de politiek voor een moreel dilemma komen te staan. De jury: ,,Le Carré grijpt de lezer bij de kraag met vlugge perspectiefwisselingen en een heel snelle, bondige stijl, waarin geen woord te veel staat.'' Eerdere VN-thrillers van het Jaar waren '13 uur' van Deon Meyer (2012), 'Doodskap' van Arnaldur Indriðason (2011) en 'Als de doden niet herrijzen' van Philip Kerr (2010).

(Bron: VN)

Geen opmerkingen: