30 mei 2013

Het finale oordeel (nieuws, 2013)
GOUDEN STROP VOOR MICHAEL BERG

Michael Berg heeft met 'Nacht in Parijs' vandaag de Gouden Strop 2013 gewonnen. De prijs, een cheque van tienduizend euro en een sculptuur van beeldend kunstenares Marianne van den Heuvel, kreeg Berg vanavond uit handen van juryvoorzitter Annemarie van Gaal. Berg is de opvolger van de Vlaming Bram Dehouck die in 2012 de thrillerprijs won met 'Een zomer zonder slaap'.

Berg stond op de shortlist met zijn Nederlandse collega' s Corine Hartman ('Bloedlijn'), Arjen Lubach ('IV'), Charles den Tex ('De erfgenaam') en de Vlaming Jo Claes ('Getekend vonnis').

Met de keuze voor de in Frankrijk wonende Berg is in ieder geval de wens van drievoudig Stropwinnaar Tomas Ross verhoord. Die liet onlangs weten dat de jury het eigenlijk niet kon maken om aan Den Tex zijn vierde Strop toe te kennen.  ,,Dan devalueert zo'n prijs. Dan wordt het zo'n klein wereldje en lijkt het alsof we hem aan elkaar geven'', zei de Haagse auteur bij Omroep West. 

Van Gaal zei in haar toespraak in het Amsterdamse zalencentrum Felix Meritis dat veel Nederlandse thrillers last hebben van 'prologitis'. ,,Wij werden moe van de hoeveelheid prologen in de Nederlandse thriller. Bijna elk boek begint met een geweldsexplosie, waarna de puzzeltocht kan beginnen. Redelijk saai.''  Ook werd de jury niet blij van het hoge seksgehalte in de boeken. ,,Geen softerotische scènes, maar regelrechte pornografische beschrijvingen.'' De jury kon wél waardering opbrengen dat een aantal schrijvers oog had voor maatschappelijke thema's.

Michael Berg
In het winnende boek verhaalt Michael Berg, pseudoniem voor oud-omroepman Michel van Bergen Henegouwen, over Chantal Zwart die in Parijs geniet van haar bestaan als freelance journaliste. Maar dan krijgt ze een telefoontje van studievriendin Naomi. Ze is in Parijs meegegaan met een aantrekkelijke Fransman, die dezelfde avond nog aan een hartaanval is bezweken. In paniek heeft ze het op een lopen gezet. Wanneer Chantal erachter komt dat de man een bekende politicus is, gaan alle alarmbellen rinkelen. De jury vond dat Berg 'een sterk en geloofwaardig plot had gekoppeld aan actuele maatschappelijke thema's. ,,Zo haakt hij in zijn boek aan bij het politieke schandaal rond Dominique Strauss-Kahn, de Franse directeur van het IMF die ten val komt als een kamermeisje hem van verkrachting beschuldigt (...). Zijn stellingname tegen discriminatie en de achterstelling van Roma-zigeuners komt daar nog eens bij. Het geeft Nacht in Parijs een gelaagdheid, een diepgang, die het verschil bepaalt tussen een goede en een uitstekende thriller.''

Eerder op de avond werd de Schaduwprijs voor het beste debuut bekendgemaakt. Die ging naar 'De vlinder en de storm' van Walter Lucius, pseudoniem van scenarist en producent Walter Goverde.  Op de shortlist stonden verder 'Chantage' van programmamaker Peter Römer en 'Savelsbos' van de vandaag op Sicilië verblijvende wetenschapsjournalist Dennis Rijnvis

De drie debuten waren door een jury, geleid door GNM-voorzitter Wendela de Vos, uit dertien inzendingen geselecteerd. Het winnende boek verveelt geen moment, meldt  het juryrapport, en heeft een 'perfect uitgewerkt plot'. Volgens De Vos waren de inzendingen van een 'gevarieerd en hoog niveau'. Voor Lucius lag er een cheque van duizend euro en een prent van Daan Jippes klaar. De debutantenprijs ging in 2012 naar de Vlaming Kevin Valgaeren ('De ziener').

Over 'De vlinder en de storm' zei De Vos verder: ,,Over hoe een hit-and-run op een Afghaans jongetje te maken blijkt te hebben met een machtig internationaal crimineel netwerk. Een knap geconstrueerd, eigentijds verhaal met mooi getekende personages.''

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Het zijn stuk voor stuk winnaars !
Geweldig wanneer je je verhalen kunt verwoorden op een manier die andere mensen aanspreekt en laat genieten !