06 mei 2013

Invoelbaar en hilarisch (nieuws, 2013)

MEULENHOFF BRENGT LITERAIRE THRILLER OVER DEMENTIE

Uitgeverij Meulenhoff brengt in mei 2014 de Nederlandse vertaling op de markt van 'Strange Companions' van E.C. Healey, meldt Boekblad. Het boek was een van de hoogtepunten van de jongste London Book Fair.

In 'Strange Companions', het debuut van de Britse Emma Healey (28), vertelt een dementerende vrouw van in de zeventig, Maud, over twee vermissingen: de ene speelt zich af in het heden en de andere in het verleden, waarin ze in toenemende mate leeft. Zijn het echt moordzaken, zoals ze denkt, of haalt ze zich maar wat in haar hoofd? Zeker is dat de twee zaken iets met elkaar te maken hebben.

Rienk Tychon, die eerder voor Luitingh-Sijthoff bestsellerauteur Dan Brown binnensleepte, kocht voor Meulenhoff de rechten op 'Strange Companions'. Hij was meteen gefascineerd, vertelt hij aan Boekblad. Het boek doet je volgens hem invoelen wat dementie is. ,,Het geeft begrip, maar vooral empathie.'' Het boek is hartverscheurend, spannend, herkenbaar en bij vlagen zelfs hilarisch, aldus Tychon. Meulenhoff Boekerij won de Nederlandse veiling tussen vier uitgeverijen, met een bod van vijf cijfers.

Eerder liet Healey in The Guardian weten stomverbaasd te zijn over de biedingenstrijd rond haar boek. ,,Op paasmaandag was ik nog bezig aan het manuscript. En drie weken later is er ineens al die belangstelling. Het is fantastisch.'' Het boek is geïnspireerd door wat Healey met haar grootouders meemaakte.

(Bron: Boekblad, The Guardian)

Geen opmerkingen: