14 mei 2013

Deon Meyer - 7 dagen (2013)

PRIKKELENDE DIALOGEN EN KLEURRIJKE KARAKTERS


De misdaadromans van de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer vliegen wereldwijd als warme broodjes over de toonbank. Zijn nieuwe boek '7 dagen' onderbouwt dat dit succes volkomen terecht is. Als protagonist schuift hij opnieuw rechercheur Bennie Griessel naar voren.

Griessel gaat een kloteweek tegemoet, zeven dagen met veel vraagtekens en weinig slaap. Een sluipschutter schiet op een agent en dreigt per e-mail dit elke dag te doen totdat het vastgelopen moordonderzoek op advocate Hanneke Sloet is opgelost.

Als de volgende dag een tweede agent wordt beschoten raakt alles in een stroomversnelling. Enerzijds wordt er jacht gemaakt op de sluipschutter, anderzijds wordt met man en macht gezocht naar de moordenaar van de advocate. Tunnelvisie en dwaalsporen troebleren het speurwerk, zodat Bennie Griessel ernstig begint te twijfelen aan zijn competentie.

Door de no-nonsense stijl van Deon Meyer zit de lezer vanaf de eerste pagina te genieten van de kleurrijke karakters die voorbij komen. Hoewel het moordonderzoek moeizaam vooruitgang boekt, verslapt de aandacht van de lezer geen moment. Elk personage spreekt tot de verbeelding, zoals bijvoorbeeld Vaughn Cupido, een collega van Griessel en verantwoordelijk voor de meest prikkelende dialogen. Ook het decor van Zuid-Afrika met al zijn onvermijdelijke controverses geeft het verhaal een extra dimensie. Kortom: Deon Meyer in optima forma.

Deon Meyer - 7 dagen. Vertaling: Martine Vosmaer & Karina van Santen. Uitgeverij A.W. Bruna, 378 pag.

Geen opmerkingen: