22 januari 2013

Wordt verwacht 331 (nieuws, 2013)

HET WONDER VAN AUGUSTUS 1914

Ooit gehoord van Axel Munthe? Nee? Geen nood. U kunt in april 2013 deze lacune in uw kennis opvullen met het boek van schrijver Paul Janssen, 'De wonderlijke wereld van Axel Munthe'. In deze bij uitgeverij Marmer te verschijnen historische thriller laat Janssen zijn licht schijnen op deze mythische figuur uit de vorige eeuw die op 11 februari 1949 zijn laatste adem uitblies in het koninklijk paleis in Stockholm.

De in 1857 geboren Axel Martin Fredrik 'Puck' Munthe (foto) was arts en schrijver. Hij bracht een groot deel van zijn leven door op het Italiaanse eiland Capri. Munthe was de lijfarts van de Zweedse koninklijke familie en in zijn leven maakte hij kennis met tal van grote namen uit de literatuur en de wereldgeschiedenis. De lijfarts had een fascinatie voor het occulte en onderzocht het leven na de dood.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkt Axel Munthe als arts bij de Engelse geneeskundige troepen op de slagvelden in Noord-Frankrijk. Een van zijn patiënten is Sean Wildermore, een officier die op het punt staat te bezwijken aan shellshock, oorlogstrauma. Wildermore vertelt Munthe over een wonder die in de augustusdagen van 1914 zou hebben plaatsgevonden. Veertiende-eeuwse boogschutters uit de slag bij Azincourt zouden de Engelsen te hulp zijn geschoten bij het plaatsje Mons. Wildermore had zelfs een foto gemaakt met een Kodak (vestpocket). Munthe verliest Wildermore echter weer uit het oog, maar hij zal het verhaal nooit vergeten. Na de Eerste Wereldoorlog trekt Munthe zich terug in zijn villa op Capri.

In 1938 krijgt Munthe bericht dat Wildermore nog steeds leeft en in Parijs is. Hij doet een ultieme poging op te sporen en de foto te bemachtigen. De speurtocht brengt hem naar een café, ooit opgericht door een zekere Ozz die in de Eerste Wereldoorlog Engelse shellshock-patiënten verborg. Deze verwijst hem door naar een winkeltje met oude kranten en tijdschriften, dat Sean Wildermore in de jaren twintig en dertig vaak bezocht. De eigenaar brengt hem in contact met een zekere Ambrus, een kennis van Wildermore. In zijn huis hoort Munthe over een link tussen de magische orde Golden Dawn en de ophanden zijnde volgende wereldoorlog. Maar vindt Munthe ook de foto van de boogschutters?

Paul Janssen werd geboren in Alkmaar en woont sinds 1974 in Amsterdam. Na zijn oriëntatie op Archeologie en Filosofie is zijn belangstelling zich geleidelijk aan steeds meer gaan richten op de derde eeuw. Janssen was zelf een jaar lang werkzaam in een historisch museum in de periode dat hij de laatste hand legde aan zijn romandebuut 'Het tolhuis' (2004). In 2006 schreef hij de 'Matthäus Passion', een korte biografie bij een uitvoering door het King's College uit Cambridge.

Andere nieuwe titels:

Linda van Rijn - 'Viva España' (april 2013). Zesde vakantiethriller van 'Van Rijn'. De Nederlandse Anne Verhulst werkt op een makelaarskantoor aan de Costa Brava. Als ze nieuwe Nederlandse huurders rondleidt in de Villa España, doen de kinderen van het gezin een gruwelijke ontdekking. In de badkamer ligt een vrouw, vastgebonden en gekneveld.
Sandrine Jolie - 'Soixante Neuf' (april 2013). Voor meer informatie klik hier.

Geen opmerkingen: