(Door Guido Huisintveld)
Kerstavond, 1969. De beroemde bankrover Willie Sutton wordt vrijgelaten op 68-jarige leeftijd. De media staan te springen om een interview, maar Sutton beperkt het tot één autorit met een verslaggever en een fotograaf. De Amerikaanse auteur J.R. Moehringer laat zijn fantasie de vrije loop over wat er tijdens die rit gebeurd is.
Willie Sutton laat de beide heren een route rijden, die hen langs memorabele plekken brengt, zodat Sutton chronologisch zijn verhaal kan vertellen. Ter sprake komen zijn opmerkelijke bankovervallen, die altijd geweldloos waren. Zo verkleedde hij zich in diverse uniformen om zo gemakkelijker een bank binnen te komen, wat hem de bijnaam Willie de Acteur opleverde.
Tijdens de economische crisis begin jaren dertig van de vorige eeuw hadden de banken een slechte naam bij de bevolking (toen al). Hierdoor kon Willie Sutton uitgroeien tot een soort Robin Hood. Desondanks werd hij enkele malen opgepakt en voor langere tijd in soms erbarmelijke omstandigheden achter de tralies gezet. Wat vervolgens weer leidde tot een aantal spectaculaire ontsnappingen uit verschillende gevangenissen.
De belangrijkste rode draad in het levensverhaal van Sutton is zijn liefde voor Bess. Hier laat de auteur nog het meest zijn fantasie op los, met verbluffend resultaat dat zelfs de meest koelbloedige lezer niet onberoerd laat.
Moehringer is een verhalenverteller van het zuiverste water. Met veel bravoure en de nodige humor sleept hij de lezer door de hoogte- en dieptepunten van Suttons leven, om te eindigen in een mooie veelzeggende laatste alinea. 'De spiegelwereld van Willie Sutton' is een prachtige, hartverwarmende, geestige en knap geschreven misdaadroman.
J.R. Moehringer - De spiegelwereld van Willie Sutton. Vertaling: Vertaling: Anneke Bok & Nan Lenders. Uitgeverij De Geus, 476 pag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten