27 januari 2013

Wordt verwacht 332 (nieuws, 2013)

DE SPOOKMAN KRIJGT 24 UUR DE TIJD

De afgelopen week werd hij voor zijn eerste televisie-interview geboekt. ,,Ik ben opgewonden!'', schrijft hij op zijn Facebook-pagina. Maar er wordt van hem ook verwacht dat hij over enkele dagen een gehoor van honderden bibliothecarissen toespreekt. De twijfel slaat toe, meldt hij. ,,Wat moet ik ze vertellen?''

Die twijfelaar is de Amerikaan Roger Hobbs, wiens debuutthriller 'Ghostman' in februari niet alleen in de Verenigde Staten uitkomt, maar ook in Nederlandse vertaling onder de titel 'Spookman' verschijnt bij uitgeverij Prometheus. De verwachtingen zijn hooggespannen. Filmrechten zijn al verkocht en een recensent die de drukproef had gelezen, sprak van een 'adrenalinestoot' met 'rafelrandjes' en 'een misleidend plot'. Hobbs, de sensatie van de Frankfurter Buchmesse (volgens de uitgever dan), had van de weeromstuit half december al achtduizend exemplaren van 'Ghostman' 'vooraf' gesigneerd.

'Spookman' zal vooral de lezers van David Baldacci aanspreken, denkt de uitgever. als een overval op een casino in Atlantic City anders afloopt dan gepland, is de initiatiefnemer verplicht de hulp in te schakelen van 'spookman' Jack. De ware identiteit van deze uitzonderlijk goed getrainde, ervaren en getalenteerde crimineel is zo geheim, dat nog geen dertig mensen weten van zijn bestaan. Sommigen van hen denken zelfs dat hij dood is. De spookman schiet overvallers te hulp die net hebben toegeslagen. Hij verschaft ze onder meer valse identiteiten.

Jack krijgt 24 uur om 'crackhead' Jerome Ribbons op te sporen, een miljoen dollar van hem af te troggelen en die af te leveren aan zijn opdrachtgever. Terwijl Jack manmoedig probeert de puinhoop die na de beroving is achtergelaten op te ruimen, merkt hij dat hij niet zo onzichtbaar is als hij dacht: hij wordt achtervolgd door de FBI en misschien zelfs door meer instanties. De spookman wordt gedwongen al zijn bedrevenheid en vindingrijkheid te gebruiken, wat moeilijker blijkt dan verwacht - zeker wanner hij het gevoel krijt dat hij deel uitmaakt van een vooropgezet plan.

Roger Hobbs (1988) studeerde onder meer Engels en film noir in Portland, Oregon. Hij schreef zijn debuut tijdens het laatste jaar van zijn studie. Zijn tweede thriller 'Vanishing Games' verschijnt in 2014. Als hij niet aan het schrijven is, drinkt hij veel koffie, kijkt hij naar afleveringen van 'Law and Order', bedenkt hij nieuwe manieren om 'dingen' te stelen en is hij actief in het rollenspel 'Dungeons and Dragons'. Eerder werk van hem werd onder meer in The New York Times gepubliceerd.

De trailer van 'Ghostman':Andere nieuwe titels:

Lisa Renee Jones - 'Als ik jou was' (februari 2013). Voor meer informatie klik hier.
Tove Alsterdal - 'Het stille graf' (april 2013). Katrine keert terug naar Noord-Zweden, dicht bij de Finse grens. Ze werkte als correspondent voor de Zweedse radio in Londen, maar werd ontslagen. Katrine ontdekt dat haar moeder dement is geworden. Wanneer ze de spullen van haar moeder inventariseert, stuit ze op geheimen die al decennia lang zijn verzwegen. Alles wijst erop dat de antwoorden te vinden zijn in het noordelijke stadje Kivikangas en in het oosten: de gevallen Sovjet-Unie.

Geen opmerkingen: