05 januari 2013

Francesco Guccini & Loriano Macchiavelli - De buizerd (2012)

Lichtvoetige natuurthriller(Door Guido Huisintveld)

Guccini & Macchiavelli zijn twee dikbejaarde Italianen met een behoorlijke staat van dienst. In 1997 publiceerden zij hun eerste detectiveroman. 'De buizerd' is hun meest recente duoproject en dateert uit 2011. De door de uitgeverij gebezigde term 'noir' doet vermoeden dat het om een beklemmende donkere misdaadroman zou gaan. Niets is minder waar, want 'De buizerd' is een opvallend luchtige ecologische detective.

De buizerd is de bijnaam van de jonge boswachter Gherardini die resideert in een klein dorp hoog in de bergen. Een aantal opmerkelijke inwoners wordt in de eerste akte opgevoerd, onder wie een stroper die beweert een everzwijn met een mensenvoet in zijn bek gezien te hebben. De dorpsbewoners nemen hem niet serieus, maar na enige aarzeling besluit Gherardini het zekere voor het onzekere te nemen.
Francesca, een opgefokte jongedame, ontvlucht de stad en vestigt zich in het oude huis van haar grootvader dat vlakbij dit dorp staat. Over het eigendom ontstaat discussie met de plaatselijke makelaar, die bepaalde bestemmingsplannen heeft op toeristisch gebied.

De auteurs hebben deze natuurthriller net zo lichtvoetig gehouden als de detectives van hun Italiaanse collega Andrea Camilleri. De dialogen zijn vermakelijk geschreven, de personages zijn en blijven echter eendimensionaal. Deze oppervlakkigheid breekt zich gaandeweg op. Zelfs een idyllisch kabbelend beekje gaat op enig moment vervelen.

Francesco Guccini & Loriano Macchiavelli - De buizerd. Vertaling: Carolien Steenbergen. Uitgeverij Serena Libri, 312 pag.

Geen opmerkingen: