19 januari 2013

Wordt verwacht 330 (nieuws, 2013)

HET BLOTE BUURMEISJE

,,Het boek is een grensgeval, geografisch en literair. Uit de hoogte balanceert tussen een roman en een thriller.'' Dat zegt schrijver Luc Boonen over zijn eerste boek die in februari 2013 bij de Vlaamse uitgeverij Manteau verschijnt. Boonen begon aan 'Uit de hoogte' in de zomer van 2010. Drie maanden later rondde hij zijn eerste ruwe versie af. En achttien maanden later stuurde hij versie 10 naar diverse uitgeverijen. Manteau zag een plot met potentieel en hapte toe. De uitgever kenmerkt het boek als 'een poëtisch geschreven thriller over de kunst van het kijken, over geduld en schuld'.

'Uit de hoogte' vertelt over Walter, die uit 'bittere verveling' acht bewoners van een villawijkje observeert. Vanuit de top van een eik, met een perfect uitzicht op de achtertuinen, is hij getuige van hun leven. De dagelijkse beslommeringen van zijn therapeute, het blote buurmeisje, het bejaarde koppel en de moeizame vader-zoonrelatie lokken Walter steeds vaker naar zijn schuilplek in de boom. Dagenlang, gewapend met fototoestel en verrekijker, zit Walter op de uitkijk. De eik wordt een magneet van hout. Walter verkent de grens tussen gluren en observeren.

Walter deelt de informatie die hij verzamelt met de invalide Marniq, die dezelfde passie heeft: observeren. Maar de villawijk herbergt ook een verschrikkelijk geheim. Het observeren wordt een missie, een zoektocht naar overtuigend bewijs tegen degene die schuld heeft aan Walters verdriet. Marniq heeft zo zijn eigen motieven om Walter steun te verlenen.

Luc Boonen (1969), broer van jeugdauteur Stefan Boonen, getrouwd en vader van drie kinderen, woont in Hamont en is gek van taal en een goed verhaal. Overdag werkt hij als vrachtwagenchauffeur voor een horecagroothandel. 's Avonds zet Boonen zijn pen aan het werk of gaat hij wandelen. Zonder verrekijker gaat hij nooit van huis. Af en toe klimt hij ook in een boom.

Andere nieuwe titels:

Pieter Aspe - 'Het laatste bevel' (april 2013). Tijdens een cruise op de Middellandse Zee worden Pieter Van In, Hannelore Martens en Guido Versavel met de verdwijning van Bart Vernieuwe. Het onderzoek voert Van In van Barcelona naar Cannes, Firenze, Rome, Alicante, Gibraltar en Lissabon terug naar Vlaanderen. Alle aanwijzingen leiden naar een uit de hand gelopen vastgoedoperatie.
Toni Coppers - 'Zwerfvuil' (april 2013). Er waart een ongrijpbare schim door Antwerpen. Hij vermoordt bedelaars, drugsverslaafden en de low lives uit de goot. Commissaris Liese Meerhout bijt zich vast in het onderzoek.
Stan Lauryssens - 'Cleo, 15 jaar, rood haar, vader onbekend' (februari 2013). De 15-jarige Cleo verdwijnt spoorloos. En even later ook de eveneens roodharige Nikka (16). Eddy Thielemans van de Cel Vermiste Personen ontdekt dat ze verwekt zijn met zaad van een Brusselse spermabank.
Ellen G. - 'Verdorven' (mei 2013). In winters Berlijn vindt een reeks bizarre moorden plaats. De Mordkommission komt geen stap verder en roept ten einde raad de hulp in van haar voormalige hoofdcommissaris Wolfgang. Die heeft pas zijn eerste klus als privédetective geaccepteerd, maar raakt zo geïntrigeerd door de verminkte lijken, verdwenen lichaamsdelen en onbegrijpelijke hints, dat hij de opdracht aanneemt.
Belinda Aebi - 'Darkroom' (februari 2013). In de darkroom van een homosauna in Gent wordt een lijk gevonden. Doodsoorzaak: wurging. Het slachtoffer is Vincent Bracke, 26 en fotomodel. Onderzoeksrechter Maud Gelderman en haar speurders gaan op onderzoek uit en raken in de ban van de modewereld, waar niets is wat het lijkt.
Deflo - 'Genadeloos' (februari 2013). Nieuw deel in de reeks Cel 5. Kyoto Purwanti, een alleenstaande moeder, wordt na haar werkdag opgebeld door de klassenleraar van haar dochter. Sharee is de hele dag niet op school geweest. De rechercheurs van Cel 5 vinden Sharees rugzak op een plek waar ze helemaal niet hoefde te zijn.
Guido Eekhaut - 'Aliettes gevoel voor wraak' (februari 2013). Studente Aliette Rouffanche wordt door haar grootvader Gilles gevraagd om in Londen bij een grote bank te gaan werken. Als enige overlevende van een slachtpartij in een Frans dorp wil hij wraak nemen op de familie van de SS-majoor die hij daarvoor verantwoordelijk acht. Die familie heeft enorme belangen in de banksector.

Geen opmerkingen: