15 januari 2013

Langs codes en symbolen (nieuws, 2013)

NIEUWE THRILLER VAN DAN BROWN HEET 'INFERNO'

De nieuwe thriller van Dan Brown heet 'Inferno'. De titel werd vandaag geopenbaard met de hulp van duizenden Brown-volgelingen.

Fans van de Amerikaanse schrijver gebruikten social media om een geheime afbeelding op de site TODAY.com te ontcijferen die uiteindelijk de titel van Browns nieuwe boek zou prijsgeven. Via Facebook en met de inzet van de Twitter hashtag #DanBrownTODAY vulden bezoekers een mozaïek in die de titel 'Inferno' liet zien.

De thriller is gesitueerd in Italië. Wellicht is Florence de stad waar de meeste actie is, omdat de cover de Duomo, de kathedraal in deze Toscaanse hoofdstad, toont. Brown heeft ook research gedaan in deze stad. Wat zeker is, is dat Browns protagonist, de symbolist Robert Langdon, opnieuw de hoofdrol zal spelen. Op 14 mei 2013 ligt het boek in de winkel. Zijn Amerikaanse uitgever brengt dan een eerste druk van vier miljoen exemplaren in de handel.

Brown verwijst in een persverklaring dat de titel verwijst 'Inferno', het eerste deel van het epos 'De goddelijke komedie' van de Italiaanse dichter Dante Alighieri. Hij bestudeerde 'Inferno' toen hij op de universiteit zat. ,,Maar pas onlangs, toen ik research deed, leerde ik zijn werk echt waarderen en begreep ik wat de invloed is van Dantes oeuvre op de hedendaagse samenleving'', aldus Brown in een verklaring. ,,Ik ben verheugd dat ik met mijn nieuwe boek lezers opnieuw kan meenemen op een reis langs codes, symbolen en een flink aantal geheime doorgangen.'' De schrijver keert wellicht ook terug naar de dagen van de religieuze controverses, die hij opriep met The Da Vinci Code, waarin hij de suggestie wekte dat Jezus en Maria Magdalena kinderen hadden. Dante (1265-1321) was in zijn tijd niet onomstreden. Hoewel katholiek was hij voorstander van de scheiding van kerk en staat.

'Inferno' komt na de thriller 'The Lost Symbol' die vier jaar geleden uitkwam. 'The Lost Symbol' ging wereldwijd 30 miljoen keer over de toonbank. Brown is nu wat sneller klaar met schrijven, want tussen 'The Da Vinci Code' en 'The Lost Symbol' zat een periode van zes jaar. Van 'The Da Vinci Code' werden wereldwijd meer dan tachtig miljoen exemplaren verkocht.

De Nederlandse vertaling van Browns nieuwste thriller verschijnt eveneens op 14 mei. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff kan weer een nieuwe bestseller tegemoet zien. Maar wordt de eerste druk van 'Inferno' zo groot als zijn vorige boek 'Het verloren symbool'? Dat verkocht 500.000 exemplaren in anderhalve maand. Waldmann: ,,Dat zou wel veel zijn in deze tijd'', verklaart Genevieve Waldmann van de uitgeverij in Boekblad. ,,Het zou mooi zijn als we dat als totále oplage halen.''

(Bron: Today.com, Boekblad)

Geen opmerkingen: