08 januari 2013

Een 'Van Rijntje' doen (nieuws, 2013)

IN BED MET EEN BIRMEES

Als zelfs de weerman bij het journaal het over 'vijftig tinten grijs' heeft, weet je dat je een hit hebt geschreven. Van deze door de Britse E.L. James geschreven erotische romantrilogie vol veren, tiewraps, touwen, ben-wa balletjes (ja, zoek dat zelf maar op) en met satijn beklede geef-haar-ervan-langs-broodplankjes zijn wereldwijd meer dan 60 miljoen exemplaren verkocht. In Nederland staat de teller op ruim anderhalf miljoen.

Volgens critici is het 'vijftig tinten'-geweld slecht geschreven bagger, eigenlijk gewoon porno. Maar wel 'mommy porn' die ontegenzeggelijk een rage heeft veroorzaakt.

En is er eenmaal een hype geboren, dan stellen na-apers zich in rotten van drie op. Bij de trilogie van de kennelijk met een bril in het kapsel geboren E.L. James is dat al niet anders. Zo is er de 'Crossfire'-romanreeks van Sylvia Day, die inmiddels tot noteringen in de Bestseller 60 heeft geleid. Ook is 'De overgave van Floor' verschenen, een roman van Renee van Amstel over grenzeloze seks met een registeraccountant. Eveneens in de boekhandel: 'Prinses Lolly' van onderwijzer Bastiaan de Wit, een bangaroman en volgens uitgeverij Lebowski het Nederlandse antwoord op 'Vijftig tinten...'.

In maart komt bij Lev. de 'Sexbijbel voor vrouwen' uit, geschreven door Nathalie Groenewold, redacteur bij Men's Health. Uitgeverij Cargo brengt in mei 'Hotelle', 'het Franse antwoord op E.L. James', over ene Elle die in verschillende hotelkamers 'haar sensualiteit leert ontdekken'.

En er staan nog wat 'vijftig tinten'-klonen op stapel, ook in de thrillerhoek. Bij De Crime Compagnie verschijnt in juli 'Het Luxor Resort', een thriller over hoogtepunten tussen de piramides, geschreven door ene Candy Brouwer (1978), een auteur die een pseudoniem gebruikt omdat ze niet wil dat haar werkgever haar hobby - erotische verhalen schrijven - ontdekt. Een maandje daarvoor kunnen we vaststellen of we rode koontjes krijgen van 'Verleiding', een verhalenbundel met onder meer bijdragen van auteurs van wie je niet snel zou verwachten, dat ze het glibberige pad van de erotica zouden betreden: Marelle Boersma, Tupla M., Linda Jansma en Marianne en Theo Hoogstraaten.

Uitgeverij Manteau presenteert in februari de thriller 'Darkroom' van Belina Aebi. Een tussendoortje over een gevalletje van verwurging in een darkroom van een Gentse homosauna. En bij Xander Uitgevers is volgende maand 'Voel met mij', deel twee van de erotische Avalontrilogie te verwachten. Geschreven door de tot voor kort in de financiƫle sector werkzame Indigo Bloome. In het boek wordt de psychologe Alexandra ontvoerd. Niet voor ordinair losgeld, nee, haar ontvoerders hopen 'de donkerste enigma's van de vrouwelijke seksualiteit te ontdekken'. Tja.

Uitgeverij Prometheus lanceert in februari 'Als ik jou was', het eerste deel van een, zoals dat heet, 'nieuwe ijzingwekkende en erotische sensatie. Als ik jou was van de Amerikaanse Lisa Renee Jones focust op Sara McMillan. Die heeft net een stapel dagboeken ontdekt in een ladenkastje dat ze heeft gekocht. De dagboeken zijn van ene Rebecca, een spoorloos verdwenen vrouw die er een druk erotisch erotisch leven op nahield. Sara raakt volledig in de ban van Rebecca's leven en probeert haar te zijn. Van Lisa Renee Jones verscheen eerder bij Harlequin een deel in de serie 'Vijf tinten verder' onder de weinig verhullende titel 'Puur & zondig'.

Ook uitgeverij Marmer laat zich niet onbetuigd. We kunnen in april uitkijken naar de publicatie van - what's in a title - 'Soixante Neuf' van Sandrine Jolie. Het is het eerste deel in de thrillerserie G over undercoveragente Sanne Davids. Mannen zijn voor deze Davids inmiddels bijzaak, ze wil geen vaste relatie. Ze houdt er wel van zo nu en dan wat te snoepen en dan slaapt ze met Nick. Maar meestentijds deelt Davids het bed met haar kat, een Birmees genaamd Coco. Sanne Davids moet als luxe callgirl infiltreren in de parenclub Soixante Neuf, waar eerder in de darkroom het lijk van een man is gevonden, liggend in een van de ongemakkelijke posities van de Kamasutra.

Uitgeverij Marmer, die eerder een fotomodel gebruikte die moest doorgaan voor de vakantiethrillerschrijfster Linda van Rijn, meldt in de aanbiedingsbrochure dat de niet onprettig ogende Sandrine Jolie (zie foto) van Nederlands-Belgische afkomst is, de studies Rechten en Nederlandse taal- en letterkunde heeft afgerond en dertien jaar lang voor een rechtbank heeft gewerkt. Maar evenals in het geval-Van Rijn is hier een curriculum vitae uit de grote duim gezogen. Een zoektocht in cyberspace naar haar levert slechts verwijzingen op naar een filmster met dezelfde achternaam. En ook nu blijkt de foto van 'de auteur' uit een grote beeldbank te zijn gevist, ditmaal een van Finse afkomst. De begeleidende tekst luidt: 'Woman in high spirits despite heavy work load', oftewel 'Vrouw in hogere sferen ondanks zwaar werk'. Een betere omschrijving voor een auteur van erotische fictie zou je niet kunnen bedenken.

Geen opmerkingen: