07 januari 2013

Wordt verwacht 326 (nieuws, 2013)

OP HET VERKEERDE MOMENT OP DE VERKEERDE PLEK

Het rauwe, multiculturele Barcelona. Dat is wat Carlos Zanón volgens uitgeverij De Geus laat zien in zijn eerste thriller 'Broers in Barcelona'. Zanón won met het boek dat in mei 2013 in de Nederlandse boekhandel ligt, de prijs voor de beste Spaanse misdaadroman.

'Broers in Barcelona; laat zien waar mensen toe in staat zijn als zij geen andere uitweg meer zien. Epi Dalmau is zo'n iemand. Hij is wanhopig. Op een ochtend loopt hij met een plunjezak een armoedig café binnen in een van de mindere wijken van Barcelona. Er zijn nog vier anderen in het café: Epi's broer Álex, zijn goede vriend Tanveer, de barman en een Pakistaan die even van het toilet gebruik wilde maken.

Epi pakt een hamer uit zijn tas en opent de aanval op Tanveer. Na een kort gevecht blijft Tanveer dood op de grond liggen en ziet Epi kans om weg te vluchten. Álex en de barman besluiten om hem te beschermen en beschuldigen de Pakistaan, die net op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Tegelijkertijd is Epi op zoek naar Tiffany, zijn droomvrouw en de reden van de moord.

Carlos Zanón werd op 1 mei 1966 in Barcelona geboren. Hij is de auteur van vier poëziebundels en drie romans. Hij werkt veel samen en schreef ook filmscripts. Daarnaast werkt hij als literatuurcriticus.Andere nieuwe titels:

Håkan Nesser - 'Het tweede leven van meneer Roos' (maart 2013). Derde deel in de serie rond inspecteur Barbarotti. Ante Valdemar Roos zit vast in een ongelukkig huwelijk. Wanneer hij de loterij wint, ziet hij een uitweg uit zijn troosteloze leven. Hij neemt direct ontslag en koopt een klein huisje in het bos, waar hij elke dag stiekem naartoe gaat. Daar ontmoet hij de 21-jarige Anna, met wie hij een moeizame relatie opbouwt. Wanneer de ex van Anna opdaagt, slaan ze samen op de vlucht.
Aad van den Heuvel - 'De president' (mei 2013). Journalist Paul Weber gaat op zoek naar een verdwenen ontwikkelingswerker in Costa Guinee. Daar ontdekt hij dat een drugskartel het West-Afrikaanse land gebruikt als doorvoerhaven naar Europa. President Vincente Robles, die jaren daarvoor na een bloedige staatsgreep het veld moest ruimen, blijkt eveneens spoorloos te zijn.
Marjolijn Uitzinger - 'Citytrip Berlijn' (mei 2013). Bij het meer Krumme Lanke in het bosrijke stadsdeel Berlijn-Grunewald wordt een dood meisje gevonden. Haar lichaam vertoont tekenen van geweld en verkrachting. Ze logeerde in een naburig hotel, waar de Nederlander Thomas Dungelman als restaurantmanager werkt. Dungelman wordt gedwongen om zelf de moordenaar op te sporen.
Chris Tvedt - 'Rechtop sterven' (mei 2013). Ruim 25 jaar geleden werd een jonge jongen veroordeeld voor de moord op twee meisjes op het kleine eiland Vestøy. De veroordeelde heeft zijn straf uitgezeten, maar eist heropening van de zaak.
Sara Blædel - 'De vergeten meisjes' (april 2013). In een bos wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Het slachtoffer blijkt Lisemette te zijn, de helft van een tweeling. De meisjes zijn 30 jaar geleden in een zwakzinnigeninrichting opgenomen en vrij snel na hun opname overleden aan een longontsteking. Maar, als Lisemette al die tijd nog bleek te leven, wat is er dan met haar zus gebeurd?
Kjell Eriksson - 'Open graf' (maart 2013). Als professor Bertram von Ohler de Nobelprijs voor Geneeskunde wint, vliegt er een steen door de ruit: het begin van een tegen hem gerichte reeks opmerkelijke gebeurtenissen. Zijn vakbroeders zijn het niet eens met de toekenning en tegelijkertijd verrijzen er geesten uit zijn donkere verleden.
Anders de la Motte - 'Buzz' (februari 2013). Henrik Pettersson heeft bijna alles waar hij ooit van droomde: vrijheid, geld en minimale verantwoordelijkheid. Dan ontmoet hij de knappe Anna en zijn leven lijkt compleet. Maar achter Anna's koele verschijning schuilt echter meer dan hij had kunnen vermoeden.


Geen opmerkingen: