31 januari 2013

Wordt verwacht 334 (nieuws, 2013)

EEN SMETTELOZE SERIEMOORDENAAR

Van Luke Delaney bestaat geen goede portretfoto. Hooguit een foto van een donkere gestalte van wie we moeten vermoeden dat het Delaney is. Op sociale media als Facebook en Twitter houdt de auteur van het thrillerdebuut 'Zinloos', dat in april 2013 bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf verschijnt, zich schuil. Hij is niet beschikbaar voor interviews. Er is slechts summiere informatie over hem beschikbaar. Tien tegen een dat Luke Delaney een schuilnaam is.

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heeft het verborgen leven van Delaney te maken met zijn vorige professie. Hij ging eind jaren tachtig bij de Metropolitan Police in Londen aan de slag. Daar stroomde hij al snel door naar de afdeling Moordzaken. Delaney - zo zullen we hem maar blijven noemen - handelde talloze zaken af, van schietpartijen tussen bendes tot de misdrijven van beginnende seriemoordenaars. Hij werd zes maal onderscheiden voor bewezen diensten. Na zo'n twee decennia besloot Delaney zijn ambitie om auteur te worden te volgen. Met Zinloos als eerste proeve van bekwaamheid.

De hoofdrol in 'Zinloos' is weggelegd voor rechercheur Sean Corrigan. Dat deze op z'n zachtst gezegd geen fijne jeugd heeft gehad, heeft hem er niet van weerhouden een fijn leven op te bouwen met zijn vrouw en twee dochters. Hij heeft ook een bloeiende carrière bij de afdeling Moordzaken in Zuid-Londen opgebouwd. Waar hij een bijzondere vaardigheid aan heeft overgehouden: als geen ander herkent hij de duistere kant in de misdadigers met wie hij van doen heeft - dezelfde duistere kant die hij ook in zichzelf herkent.

Nu is Corrigan op zoek naar de meest geraffineerde seriemoordenaar met wie hij ooit te maken heeft gehad. De man heeft geen eenduidige werkwijze, laat geen enkel forensisch spoor na en zijn slachtoffers hebben niets met elkaar gemeen. De enige overeenkomst is de vrijwel smetteloze werkwijze, het onmiskenbare bewijs dat de moorden steeds door dezelfde dader worden gepleegd. Corrigan zal diep in zijn eigen ziel moeten kijken om de moordenaar te kunnen doorgronden.

Andere nieuwe titels:

Chris Brookmyre - 'Als de duivel leidt' (mei 2013). Privédetective Jasmine Sharp wordt ingehuurd door mevrouw Petri, die haar jongere halfzus Tessa als twintig jaar niet meer heeft gezien. De zoektocht krijgt een grillig karakter als Jasmine ontdekt dat Tessa sinds de zomer van 1981 van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn. Die zomer repeteerde Tessa met haar theatergezelschap op een afgelegen landgoed. Maar de leden van het gezelschap zwijgen in alle talen over wat zich daar precies heeft afgespeeld.
Lindsay Faye - 'Zeven is zwijgen' (april 2013). Historische thriller, vervolg op De goden van Gotham. New York, 1846. Rechercheur Timothy Wilde aarzelt geen moment als de prachtige Lucy Adams hem vraagt haar te helpen om drie vrije zwarten uit de klauwen van twee meedogenloze slavenhandelaars te redden. Hij ontdekt echter dat hij zijn gekleurde medemens alleen kan helpen door zich aan de andere kant van de wet te begeven.
Laura Lippmann - 'De kunst van het verdwijnen' (maart 2013). In de wijk waar Heloise woont, wordt ze gezien als een doorsnee alleenstaande moeder. Maar in hotelkamers in de omgeving is ze de droom van elke man die zich haar uurtarief kan veroorloven. Ruim tien jaar lang houdt Heloise haar dubbelleven verborgen. Maar dan wordt het lijk van een andere 'randstadmadam' gevonden. Heloise moet zien te verdwijnen.
Stuart MacBride - 'Witheet' (mei 2013). In de omgeving van Aberdeen wordt een verminkt lichaam gewonden. De handen zijn vastgeketend op de rug en het hoofd is volledig verkoold. Al snel volgen er meer moorden - allemaal even gruwelijk en allemaal met één gemeenschappelijk kenmerk: ze lijken zo sterk op de moorden uit een bestseller over hekserij dat toeval uitgesloten is. Brigadier Logan McRae gaat op onderzoek uit.

Geen opmerkingen: