11 januari 2013

Wordt verwacht 327 (nieuws, 2013)

SUCCES VIEREN OP EEN DONKER PERRON

In juli 2011, toen Lisa Ballantyne voor zaken in het buitenland was, werd haar debuutroman aangeboden aan uitgevers. Toen ze terugkeerde naar Glasgow, hoorde ze dat de prestigieuze Britse uitgeverij Little, Brown haar een deal had aangeboden.

,,Ik kon het gewoon niet geloven'', schrijft Ballantyne op haar website. ,,Het was op een mooie zonnige dag. Ik stond op het grasveld, omringd door zonnende studenten, toen mij het aanbod werd gedaan.''

Maanden later, toen Ballantyne betrokken raakte bij het organiseren van een grootschalig internationaal evenement, kreeg ze een telefoontje dat haar debuut 'The Guilty One' een doorslaand succes was op de Frankfurter Buchmesse. Little, Brown had de vertaalrechten verkocht aan meer dan twintig landen. ,,Toen de deal met de Amerikanen rond was, stond ik in mijn eentje op een donker perron, ik was op weg naar huis. En weer kon ik niet geloven wat er was gebeurd.''

Ook de Nederlandse lezer gaat kennismaken met de eersteling van Ballantyne. In mei 2013 brengt uitgeverij Orlando haar boek onder de titel 'De schuldige' op de markt. ,,Als dit niet de 'Voor ik ga slapen' van dit jaar wordt, eet ik mijn laptop op'', schreef een recensent van The Guardian.

In een speeltuin wordt een jongetje dood aangetroffen. Daniel Hunter, advocaat in Londen, wordt voorgesteld aan Sebastian, een elfjarige jongen die ervan wordt beschuldigd een andere jongen te hebben vermoord. Sebastian doet Hunter denken aan zichzelf toen hij nog jong was, aan het boze, gewelddadige jongetje dat opgroeide in tehuizen en pleeggezinnen. Het doet hem ook denken aan Minnie, de vrouw die hem adopteerde. Haar liefde redde hem destijds, tot hij zich ook door haar zo verraden voelde dat hij alle banden met haar verbrak.

Lisa Ballantyne (1973) werd geboren in het Schotse Armadale. Aan de University of St. Andrews rondde ze een studie Engelse Literatuur af. Ballantyne, die ook Mandarijn spreekt, werkte enkele jaren in China voor kleine Britse en Chinese tijdschriften. Ze keerde terug in 2002 en werkt nu aan de Universiteit van Glasgow.

Geen opmerkingen: