22 januari 2013

Hanna Jameson - Wat je bent (2012)

Grote bloemen van bloed(Door Peter Kuijt)

Hij was pas zeventien toen hij zijn eerste slachtoffer maakte. Maar dat gebeurde niet eens met opzet. Zijn jongere tegenstander wilde van Nic Caruana geld voor een paar peuken en zette zijn bedreiging kracht bij door met een stiletto te zwaaien. Maar even later verdwijnt het wapen in het lichaam van de belager, als een warm mes door de boter. 'Grote bloemen van bloed bloeiden op de voorkant van zijn hoodie', schrijft de Britse twintiger Hanna Jameson in haar schurende debuut 'Wat je bent'. Een rauwe stadsthriller die aankomt als een stomp in de maag.

Na het stiletto-incident is Caruana, een jongen met Schots-Italiaanse wortels, in de business van het omleggen van mensen gerold. Maar nu wordt hij er voor betaald. De Londense wapenhandelaar Pat Dyer, een bruut die zonder blikken of verblozen iemands oogbal laat 'ploppen', huurt hem in om zijn dochter te vinden. De zestienjarige Emma is gaan stappen, maar niet meer teruggekomen.

En ze zal ook nooit meer terugkomen. Neergeschoten en tot pulp geslagen. 'Dit waren niet zomaar wat paarse kneuzingen en breuken, dit was complete vernietiging', stelt Nic vast als hij het lijk van Emma ziet. Het is op dat moment dat hij de zaak eigenlijk moet teruggeven aan Pat, maar hij doet het niet. Hij kan het niet, want hij raakt hopeloos in de ban van Emma's moeder, een vrouw met witte littekens op haar polsen en donkere schaduwen onder haar ogen, die vroeger een uitstekende danseres moet zijn geweest. Als een privédetective gaat hij op zoek naar de moordenaar, als eigen rechter zal hij, als hij de dader vindt, een 'passende' straf toepassen.

Met Caruana heeft Jameson een interessant personage geschapen. Hij is gewelddadig, maar trekt zijn drugsverslaafde zus telkens weer uit de goot omhoog. In de grond is het een toffe peer, die ook veel geeft om zijn raadselachtige huisgenoot Mark, maar voor hetzelfde geld iemands armen breekt. Omdat het nu eenmaal moet. Het is een door en door verrotte wereld waarin Caruana verkeert, maar hij wil en kan er ook niet uit weg.

'Wat je bent' is een debuut dat er mag zijn. Jameson is een groot talent in het thrillergenre. Haar krachtige stijl, met onverbloemde, expliciete scènes, knalt van de pagina's af. 'Wat je bent' is geen verhaal dat hoopvol stemt, maar wel indruk maakt.

Hanna Jameson - Wat je bent. Vertaling: vof De Taalscholver. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 320 pag.

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Ik ben hier heel benieuwd naar. Gaat op mijn lijst. Dank je !