03 januari 2013

Wordt verwacht 324 (nieuws, 2013)

'ALSOF HIJ ZIJN HELE LEVEN AL HEEFT GESCHREVEN'

Voor het geld hoeft Richard Anthony (Dick) Wolf het niet te doen. De tv-producent, het brein achter 'Law & Order', staat op nummer 54 van de Forbes-lijst met Amerikaanse beroemdheden met een geschat jaarlijks inkomen van ruim 53 miljoen euro.

Toch waagde Dick Wolf de overstap naar de literaire wereld. En zijn eerste proeve van bekwaamheid blijkt in zijn geboorteland in de smaak te vallen. De thriller 'The Intercept' (die deze maand in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Boekerij verschijnt onder de titel 'Onderschepping') leest alsof Wolf al zijn hele leven schrijft, aldus een recensent van Associated Press, die vooral de strakke stijl, de karakters en de verrassende wendingen roemde.

'Onderschepping' brengt de bange dagen van de aanslagen op 9/11 in herinnering. Vlak voor de opening van de Freedom Tower op Ground Zero voorkomen vijf passagiers en een steward de kaping van een vliegtuig. 'De zes', zoals ze worden genoemd, krijgen al snel een sterrenstatus, maar Jeremy Fisk, een levende legende binnen de New Yorkse politie, vermoedt dat de kaping bedoeld is als afleidingsmanoeuvre, en dat dit nog maar het begin is van een veel gevaarlijker en vernietigender aanval.

Fisk en zijn partner Gersten openen de jacht op een verdachte Saoedi-Arabische passagier, die in de chaos na de verijdelde aanslag is verdwenen. Ze komen er echter al snel achter dat hun vijanden sneller, intelligenter en gevaarlijker zijn dan ze ooit eerder hebben meegemaakt. Volgens de AP-recensent neemt Wolf de obsessie onder de loep die Amerikanen hebben met plotselinge faam en hoe die status het leven van iemand zowel kan veraangenamen als hinderen.

Dick Wolf (New York City, 1946) is als televisieproducent het bekendst van 'Miami Vice' en 'Law & Order'. Hij stond ook aan de wieg van 'Hill Street Blues'. Wolfs 'Law & Order' is de op een na langstlopende serie in de televisiegeschiedenis. De diverse series wonnen meerdere Emmy Awards, Edgar Awards en Screen Actors Guild Awards.

Andere nieuwe titels:

Chris Ryan - 'Osama' (februari 2013). Osama bin Laden is dood. SAS-held Joe Mansfield was erbij toen Seal Team Six het huis van de Al Qaida-leider binnenviel. Misschien was Mansfield wel op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Want nu wil iemand hem dood, koste wat kost.
Alfonso Domingo - 'De zwarte spiegel' (februari 2013). Den Bosch, 1495. Jeroen Bosch schildert het drieluik 'Jonas en de walvis', een paneel met symboliek dat verzamelaars eeuwenlang zal obsederen. Vijf eeuwen later gaat een conservator op zoek naar het verloren gewaande werk. Hij is echter niet de enige.
David Hewson - 'De Killing 2' (maart 2013). Voor meer informatie klik hier.
Rosamund Lipton - 'Zusje' (maart 2013). Beatrice gaat op zoek naar haar verdwenen zus. Naarmate ze dichter bij de schokkende waarheid komt, raakt ze steeds meer geïsoleerd van haar omgeving en wil niemand haar meer geloven.
Emma Chapman - 'De perfecte vrouw' (maart 2013). Hector heeft er altijd voor gezorgd dat het Marta aan niets ontbrak, en zij heeft steeds haar best gedaan een perfecte vrouw voor hem te zijn. Maar soms heeft Marta vreemde dromen, ook overdag.
Michael Connelly - 'De zwarte doos' (april 2013). Vijfentwintigste thriller van deze Amerikaanse meesterverteller, met opnieuw een hoofdrol voor speurder Harry Bosch. Bij de rellen in Los Angeles in 1992 stierf ook een Deense oorlogsfotografe. Harry Bosch was als eerste ter plaatse, maar het onderzoek liep dood. Nu vindt Bosch een verband met een recente moord.
Nora Roberts - 'Het strandhuis' (april 2013). Aan het succesvolle leven van advocaat Eli Landon komt een abrupt einde als hij wordt verdacht van de moord op zijn vrouw. Hij trekt zich terug in het strandhuis van zijn oma, waar hij steun vindt bij de jonge huishoudster. Er bloeit iets moois op tussen de twee, maar niet iedereen gunt ze een nieuwe kans op geluk.
Harlan Coben - 'Zes jaar' (mei 2013). Jakes hart brak toen Natalie met een ander trouwde. Als haar man na zes jaar sterft, hoopt Jake haar weer te zien. Maar de weduwe blijkt een volstrekte onbekende. Waar is Natalie?
Kathy Reichs - 'Bones voor altijd' (mei 2013). Een jonge vrouw wordt hevig bloedend opgenomen in een ziekenhuis in Montreal. De artsen constateren dat ze zeer recent een kind heeft gebaard, maar waar is de baby gebleven? Tempe Brennan wordt ingeschakeld en doet een gruwelijke ontdekking.
Linwood Barclay - 'Het ongeluk' (mei 2013). Glen Garbers aannemersbedrijf heeft sterk te lijden onder de crisis. Zijn vrouw Sheila volgt een avondcursus om als boekhouder te kunnen werken. Maar op een avond komt ze maar niet thuis. Glen kan niet gaan zoeken omdat hun achtjarige dochter boven ligt te slapen. Dan krijgt hij te horen dat een auto-ongeluk, haar en twee anderen het leven heeft gekost... en de politie zegt dat het Sheila's schuld was. Glen gaat zelf op onderzoek uit. Hij stuit al snel op gevaarlijke geheimen en illegale activiteiten in hun idyllische buurtje.
Neil Cross - 'Luther. De roeping' (mei 2013). Voor meer informatie klik hier.

Geen opmerkingen: