30 januari 2013

Waar of niet waar (nieuws, 2013)

007 IN 070

Hoe kwam Willem Holleeder aan de wapens uit het geheime depot bij het Haagse tennispark De Bataaf? Welke geheimen schuilen er achter de moord op Theo van Gogh en Pim Fortuyn? En wie betaalt er na vijftig jaar jaar nog steeds voor het graf van Blonde Dolly? In het nieuwe TV West-programma 'James Bond in Den Haag – 007 in 070' komen tal van complottheorieën aan de orde.

In een thrillerachtige setting bespreken presentator Fred Zuiderwijk en schrijver Tomas Ross spionageverhalen uit de Haagse historie. ,,Toen ik me verdiepte in het Haagse spionnenleven, kwam ik tot de conclusie dat de jaren vijftig en zestig dan misschien wel Happy Days waren, maar zeker niet voor iedereen'', laat Ross op de website van Omroep West weten. Die verhalen doen nog altijd de ronde in Den Haag, maar niemand weet er het fijne van… Behalve Tomas Ross, natuurlijk. Zijn theorieën uit de Haagse geschiedenis geven de kijker een ander inzicht, zonder dat het bewezen is. Ross: ,,Volgens mij is dit de waarheid, maar de geheimzinnigheid blijft. Zoals zoveel in Den Haag.''

Tomas Ross (1944) is al ruim 30 jaar een van de meest toonaangevende thrillerauteurs van Nederland. Maar ook niet onomstreden: in zijn thrillers balanceert hij op de scheidslijn tussen waarheid en fictie. Zijn vader was tijdens de oorlog lid van de verzetsgroep Albrecht en werd direct na de bevrijding gevraagd bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst, een instantie die in veel van Ross' boeken is terug te vinden. Het nummer op vaders BVD-pasje was overigens 007. En toen moest James Bond nog geboren worden.

'James Bond in Den Haag – 007 in 070' is een tiendelig programma, dat vanaf woensdag 30 januari tot en met 3 april elke woensdagavond vanaf 18.00 uur wordt uitgezonden op TV West. Het eerste deel is gewijd aan dubbelspion King Kong, oftewel Christiaan Lindemans, die informatie over de ophanden zijnde Operatie Market Garden aan de Duitsers heeft doorgespeeld.(Bron: TV West)

Geen opmerkingen: