09 januari 2013

Een zaak van vertrouwen (nieuws, 2013)

CORNWELL SLEEPT FINANCIEEL 'MANNETJE' VOOR DE RECHTER

De Amerikaanse thrillerschrijfster Patricia Cornwell, auteur van de succesvolle reeks rond patholoog-anatoom Kay Scarpetta, heeft het bedrijf dat voorheen haar financiën regelde, voor de rechter gesleept. De 56-jarige schrijfster beschuldigt de onderneming Anchin, Block & Anchin LLP en haar voormalig directeur Evan H. Snapper van nalatigheid wat betreft het beheer van haar vermogen. Sterker nog, Snapper en zijn collega's zouden persoonlijk hebben geprofiteerd van hun transacties met Cornwell. De schrijfster en haar bedrijf zouden tientallen miljoenen dollars aan inkomsten zijn misgelopen in vier jaar tijd. Cornwell eist een schadevergoeding van meer dan honderd miljoen dollar. Het proces zal naar alle waarschijnlijkheid een week of vijf duren.

,,Deze zaak gaat, in de kern, om vertrouwen'', zei Cornwells advocaat Joan Lukey maandag tijdens de eerste zittingsdag in de rechtbank van Boston. ,,Bij Anchin was er geen cultuur dat men elkaar controleerde.'' Volgens Anchins raadsman James Campbell heeft het bedrijf echter niets fouts gedaan. Als er verliezen zijn opgetreden, dan heeft dat uitsluitend gelegen aan het slechte economische klimaat van de afgelopen jaren. Cornwell is een 'veeleisende cliënt', stelde Campbell. ,,Ze heeft daar het volste recht toe. Maar er hangt wel een prijskaartje aan. Hierdoor zijn de rekeningen gaan oplopen.''

Cornwell verdient jaarlijks zo'n tien miljoen dollar met het schrijven van thrillers en non-fictie artikelen. Om haar financiën in goede banen te leiden, schakelde ze adviseurs in, zodat zij zich alleen met haar deadlines voor boeken hoefde bezig te houden. Anchin begon in 2004 voor Cornwell te werken.

Volgens de aanklacht stemde Anchin er mee in alle financiële belangen van de schrijfster en van haar bedrijf, Cornwell Entertainment Inc. te behartigen. Snapper zou Cornwell hebben gezegd, dat zijn bedrijf alles doet voor zijn cliënten, 'inclusief het bestellen en bezorgen van hun toiletpapier'.

Maar Cornwell ontdekte dat zij Anchin veel meer betaalde dan de afgesproken 40.000 dollar per maand. Over een periode van meer dan vier jaar bracht de onderneming haar meer dan drie miljoen dollar in rekening. Ondertussen verloor ze miljoenen dollars in slecht renderende investeringen. Ze was verbijsterd toen ze hoorde dat Anchin haar geld had belegd in risicovolle ondernemingen. Ook in vastgoed verloor ze miljoenen door slechte adviezen van Snapper, die meer bedoeld waren om hem zelf en zijn collega's, onder wie de zoon van acteur Robert de Niro, te bevoordelen. Verder zou Snapper buiten Cornwells medeweten om met haar geld een campagne van Hillary Clinton hebben ondersteund.

Nadat Cornwell zelf in de boeken was gedoken, ontdekte ze in 2009 dat haar netto vermogen 'slechts' een bedrag van acht cijfers voor de komma waard was, evenveel als ze jaarlijks verdiende in de voorgaande vier jaar. Anchins advocaat hield vol dat Cornwells aanhoudende bemoeienis met het financiële management de rekening omhoog joeg. Ook zou Cornwell alle financiële besluiten over wat hij noemde haar 'extravagante levensstijl met inbegrip van kapitale huizen en privé-vliegtuigen' zelf hebben genomen.

De eerste getuige die voor de rechter verscheen was Staci Gruber, een neurologe met wie Cornwell in 2005 trouwde. Anchins baas Snapper wist haar ervan te overtuigen dat het beter was als hij ook haar zakelijke belangen behartigde. Ze verloor 42 procent van haar vermogen, zei ze. Cornwell zelf zal tijdens het proces ook getuigen.

(Bron: Boston Globe)

Geen opmerkingen: