17 januari 2013

Scherpzinnige humorist (nieuws, 2013)

DUITSE MISDAADSCHRIJVER JAKOB ARJOUNI OVERLEDEN

De Duitse detectiveschrijver Jakob Arjouni is op 48-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgeverij Diogenes Verlag bekendgemaakt. Arjouni, die leed aan kanker, is afgelopen nacht in het bijzijn van zijn familie in Berlijn overleden.

Arjouni, pseudoniem van Jakob Bothe, werd op 8 oktober 1964 in Frankfurt am Main geboren. Hij was pas 21 toen hij debuteerde met zijn misdaadroman 'Happy Birthday, Türke!', waarin hij de Duits-Turkse privédetective Kemal Kayankaya introduceerde. Het debuut werd in 1992 verfilmd door Doris Dorrie. Voor zijn thriller 'Ein Mann, ein Mord' ontving hij de Deutsche Krimipreis van 1992. Er zouden nog drie boeken in deze serie volgen. In het najaar van 2012 verscheen zijn laatste boek: 'Bruder Kemal'.

Detective Kemal Kayankaya, Arjouni's protagonist, woont in Frankfurt am Main, de stad waar ook de schrijver opgroeide. Hoewel Kayankaya was geadopteerd en grootgebracht in een Duits gezin, was hij toch vaak het slachtoffer van racisme. In 'Kismet', een andere Kayankaya-detective schrijft Arjouni over de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië.

Naast thrillers schreef Arjouni romans, hoorspelen, toneelstukken en sprookjes. In zijn boeken 'Magic Hoffmann' en 'Edelsmanns Tochter' komen onderwerpen ter sprake als het opkomende nationalisme en antisemitisme in het herenigde Duitsland. Arjouni werd bewonderd om zijn kleurrijke situatieschetsen, dialogen en scherpzinnige humor. Zijn werk is in 23 talen verschenen.

(Bron: Diogenes Verlag)

Geen opmerkingen: