25 januari 2013

Overspoeld (nieuws, 2013)

STEPHEN KING SCHRIJFT ESSAY OVER WAPENBEZIT

De Amerikaanse bestsellerauteur Stephen King heeft vandaag een vijfentwintig pagina's tellend essay gepubliceerd over het wapenbezit in de Verenigde Staten. In het stuk 'Guns', uitsluitend beschikbaar voor de e-reader Kindle van Amazon, gaat King in op het vuurwapengeweld in zijn land en de mogelijke oplossingen hiertegen.

King, die zelf drie handvuurwapens bezit, zal met Guns de woede van de National Rifle Association over zich afroepen. In het artikel roept de schrijver zijn collega-wapenbezitters op om een verbod op automatische en semi-automatische vuurwapens te ondersteunen. Zijn polemiek volgt op de schietpartij op een school in Connecticut in december waar twintig kinderen en zes volwassenen het leven lieten. ,,Automatische en semi-automatische geweren zijn massavernietigingswapens. Wanneer idioten een oorlog willen beginnen tegen mensen die ongewapend en onvoorbereid zijn, dan zijn dit de wapens die ze gebruiken.''

,,Ik denk dat het feit dat Amerika overspoeld wordt door wapens een zaak is waar iedere burger over zou moeten nadenken'', aldus King. ,,Als 'Guns' eraan bijdraagt om een discussie op gang te brengen, dan heb ik mijn werk gedaan. Toen ik het stuk voltooid had, wilde ik het zo snel mogelijk publiceren. En dat kon met Kindle Singles.'' Het e-book kost 99 dollarcent. Kindle Single werd in 2011 gelanceerd voor verhalen die te lang zijn voor tijdschriften, maar te kort voor boeken.

King, die wereldwijd meer dan 350 miljoen boeken heeft verkocht, deed vorig jaar ook al een opmerkelijke oproep. Hij wil dat de rijken, ook hij zelf, meer belastingen gaan betalen.

(Bron: Publishers Weekly, The Guardian)

Geen opmerkingen: