24 januari 2013

Onwelgevallig (nieuws, 2013)

CHINA VERKNIPT 'SKYFALL'

De Chinese censor heeft bij de nieuwste James Bond-film flink van zijn 'licence to cut' gebruik gemaakt. In 'Skyfall', dat afgelopen maandag in de Volksrepubliek in roulatie ging, is stevig de schaar gezet. Sommige scènes werden aangepast of zelfs verwijderd.

De scène waarin de Franse huurmoordenaar Patrice een beveiligingsbeambte in een wolkenkrabber neerschiet is geschrapt. Elders is de ondertiteling aangepast. Dat gebeurt onder andere in de scène waarin James Bond een praatje aanknoopt met Bondgirl Severine in een casino in Macau. De verwijzing die Bond maakt dat zij op jonge leeftijd onvrijwillig in de prostitutie is terecht gekomen, is verwijderd. En van de opmerkingen van bad guy Raoul Silva (Javier Bardem) dat hij is gemarteld door de Chinese overheid, blijven de bioscoopbezoekers ook verstoken

De Chinese autoriteiten hebben vaker ingegrepen in films van buitenlandse komaf. Zo werd er geknipt in 'Men in Black 3' en 'Pirates of the Caribbean: At World's End'. Ook probeert China het eigen filmproduct te beschermen tegen Hollywoodproducties. 'Skyfall', dat wereldwijd al ruim 1 miljard dollar heeft opgebracht, zou aanvankelijk vanaf november in China te zien zijn. Maar de release werd uitgesteld naar begin dit jaar om meer publiek te trekken naar twee, door de Chinese overheid gesteunde, historische films (Back to 1942 en The Last Supper).

(Bron: The Independent)

1 opmerking:

Harry zei

Zonde van de film. Jammer dat het zo moet in China