17 januari 2013

Verborgen agenda (nieuws, 2013)

HARTMAN CREËERT 'POLDERDEXTER'

Een politieman die tegelijkertijd een seriemoordenaar is. Een kieskeurige serial killer overigens, want hij jaagt alleen mensen over de kling die het 'verdienen'. We kennen deze man als Dexter Morgan, werkzaam als forensisch onderzoeker bij de politie in Miami. Een man voortdurend balancerend tussen zijn drang tot doden en het leiden van een alledaags leven. Dexter is een creatie van de Amerikaanse schrijver Jeffry P. Freundlich, beter bekend onder zijn pseudoniem Jeff Lindsay.

Schrijfster Corine Hartman (1964) heeft nu Dexters Nederlandse evenknie geschapen. Het is een vrouw en ze heet Jessy Haider. Een mooie, onconventionele rechercheur, die niet alleen moordzaken oplost, maar ook een spoor van onopgeloste moordzaken nalaat. Haider maakt haar opwachting in 'Bloedlijn', de eerste in een serie thrillers rond deze rechercheur. Het boek verschijnt in februari 2013 bij uitgeverij Karakter.

In het eerste deel maakt Haider kennis met De Zevende Orde: een geheime club van experts in het oplossen van misdaden die een allesbeslissende rol zal gaan spelen in haar leven. De Orde wordt actief als de rechtsstaat naar haar mening ontoereikende maatregelen treft. Dan velt ze zelf vonnissen en voert straffen uit. Als dienaar van de wet is Haider fel gekant tegen het voor eigen rechter spelen. Maar dan heeft ze nog niet oog in oog gestaan met haar grootste kwelgeest.

Haider beleeft na de gewelddadige dood van haar zoon perioden van intens verdriet en rouw, maar ook ook van machteloze woede. Niek werd vermoord door een psychopaat die zij jaren eerder achter de tralies liet verdwijnen. De man lijkt sinds zijn ontsnapping nog maar één doel te hebben: een puinhoop van haar leven maken.

De 16-jarige dochter van een kwekersgezin lijkt zelfmoord te hebben gepleegd. Haider grijpt de dood van het meisje aan om na een gedwongen verlof te bewijzen dat ze haar werk weer aan kan. Het meisje had alle reden om te leven en de rechercheur gelooft niet in haar zelfmoord. Maar Haider heeft ook een verborgen agenda: ze grijpt de zaak aan om de kwelgeest op te sporen die haar zoon vermoordde. 'Bloedlijn' speelt zich af in Maastricht en omgeving, liet Hartman in een recent interview weten. Maar er zijn ook 'uitstapjes' naar Frankrijk en Duitsland. Eerdere thrillers situeerde ze onder meer in Italië, maar ook de Achterhoek waar de auteur woonachtig is, bleef niet 'gespaard'.

Geen opmerkingen: