25 januari 2013

Een of andere Deen (nieuws, 2013)

ASPE NU ECHT IN AMERIKAANSE SCHAPPEN

Met vertraging van ruim een jaar komt deze zomer een misdaadroman van de Vlaamse auteur Pieter Aspe op de Amerikaanse markt. Eind 2011 werden de vertaalrechten op de boeken van Aspe gekocht door de Amerikaanse agent Peter Riva. Die zei destijds over Aspe: ,,Een groot schrijver zal een nieuw huis vinden op de wereldwijde Engelstalige markt. Het succes dat we hebben geboekt met de Detective Winter-reeks van Ake Edwardson en de 'Millenniumtrilogie' zal een vervolg krijgen met de serie van Aspe.''

Riva sloot vervolgens een deal met de uitgeverij Pegasus Books om de thrillers in het Engels uit te geven. Het was de bedoeling dat Aspes debuut 'Het vierkant van de wraak' ('The square of revenge') uit 1995 al in het voorjaar van 2012 in de VS zou verschijnen. Dat wordt nu 1 juni van dit jaar.

Volgens de krant Het Laatste Nieuw is Aspe de eerste Vlaamse misdaadschrijver die gelanceerd wordt in de Verenigde Staten. Maar eerder werd al werk van Bob Mendes op de Amerikaanse markt gebracht. Aspe liet voor de Vlaamse radio weten heel verrast te zijn door het nieuws. ,,Dat contract is vorig jaar getekend en dan vergeet je dat toch een beetje. En plots wordt het dan heel reëel, daar schrik je toch wat van.'' Volgens Aspe kan de Amerikaanse lezer in november de vertaling van 'De midasmoorden' tegemoet zien. Als het een succes wordt, zullen de overige boeken aan een tempo van twee per jaar uitgegeven worden.

De interesse uit de Verenigde Staten houdt volgens de auteur verband met het internationale succes van de Scandinavische misdaadschrijvers. ,,Ik denk wel dat dat er iets mee te maken heeft. Als ze mijn foto zien, denken ze wellicht ook dat ik een of andere Zweed of een Deen ben."

Volgens Aspes uitgeverij WPG heeft de schrijver al meer dan 2,3 miljoen boeken verkocht. Vooral in België en Nederland, maar zijn boeken over hoofdinspecteur Pieter Van In en Hannelore Martens, substituut bij het parket in Brugge, worden ook uitgegeven in onder andere het Duits, het Frans, het Italiaans, het Pools, het Tsjechisch, het Portugees en het Afrikaans.

(Bron: De Spanningsblog en deredactie.be)

Geen opmerkingen: