17 januari 2013

Wordt verwacht 329 (nieuws, 2013)

EEN BIZAR SPOOR VAN BROODKRUIMELS

Een onaangepaste gast, de Canadees Robert Pobi. Met een opmerkelijke levensloop. Dertien jaar lang handelde hij in Georgiaans antiek. Hij heeft gevist op alles wat zwemt: van grote witte haaien bij Montauk (bij New York) tot uit de kluiten gewassen snoeken in Noord-Finland. Hij joeg op coyotes in een terreinwagen in de Mojave-woestijn en daalde af in spelonken in voormalig Joegoslavi├ź. Hij drinkt liever Amerikaanse dan Schotse whisky en opent oesters met een oud jagersmes dat hij heeft aangepast met een slijptol. Zijn coq au vin is vermaard en hij werkt aan een bureau dat ooit heeft toebehoord aan Roberto Calvi, de omstreden Italiaanse bankier die voortijdig aan zijn einde kwam, hangend aan een brug in Londen. Als het mooi weer is, brengt hij een groot deel van zijn tijd door in een hutje aan een meer in de bergen en wanneer de kou intreedt, vertrekt hij richting de Florida Keys. Toen zijn eerste korte verhaal (geschreven op twaalfjarige leeftijd) werd gerecenseerd, had dat een schorsing van school tot gevolg.

Pobi schrijft in zijn thrillerdebuut 'Doodshoofd', dat in april 2013 door uitgeverij Karakter in de handel wordt gebracht, over een al even onaangepaste seriemoordenaar. Een sujet dat zijn slachtoffers levend vilt.

In 'Doodshoofd' maakt ook FBI-agent Jack Cole zijn entree. Cole is een voormalig heroïne- en alchoholverslaafde. En daarnaast een drager van een pacemaker. Maar Cole is ook in staat de taal van moordenaars te ontcijferen door in zijn hoofd driedimensionale reconstructies van de plaats delict te maken. Een gave waardoor hij een zenuwinzinking nabij is en geestelijk uitgeput raakt. Jake keert na ruim een kwart eeuw terug naar Montauk, nadat zijn aan alzheimer lijdende vader, een beroemd schilder, zichzelf in brand heeft gestoken en daarna door een glazen wand is gelopen.

Als hij nog maar net in zijn ouderlijk huis is, wordt Cole betrokken bij een plaatselijk moordonderzoek dat herinneringen oproept aan de moord op zijn moeder drie decennia eerder. En dan ontdekt Cole in de duizenden ogenschijnlijk betekenisloze schilderijen een bizar spoor van broodkruimels dat de schilder heeft achtergelaten. Kruimels die hem naar de moordenaar zullen kunnen leiden. Met de hulp van sheriff Dan Hauser - die het kustdorp probeert voor te bereiden op de komst van een verwoestende orkaan, probeert Cole de seriemoordenaar een halt toe te roepen.

Jake Cole is een beschadigd persoon, zegt Pobi in een interview. ,,Maar dat gaat wel weer over. Wat blijft is de onuitputtelijke liefde voor zijn familie.''

Andere nieuwe titels:

Claude Berube - 'Golf van geweld' (mei 2013). Thrillerdebuut van professor aan de Amerikaanse Marine Academie, de nieuwe Tom Clancy, aldus de uitgeverij. Beveiligingsagent onderzoekt de moord op de zoon van een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en stuit op een illegale handel in qat. Het spoor leidt hem naar Jemen.
Jet van Vuuren - 'Verblind' (mei 2013). Iris van Egmond, boekhandelaar, krijgt van haar hartsvriendin een verrassing in de vorm van een spirituele zomerweek buiten de stad. Daar ontmoet ze niet alleen de man van haar dromen, ze treft er ook haar oude studievriend, die haar jaren gestalkt heeft. De zomerweek wordt een nachtmerrie.
James Thompson - 'Tranen van Lucifer' (april 2013). Inspecteur Kari Vaara krijgt opdracht onderzoek te doen naar een 90-jarige nationale held wegens vermeende oorlogsmisdaden. Tegelijkertijd raakt Kari betrokken bij de moordzaak van de losbandige vrouw van een Russische zakenman.

Geen opmerkingen: