31 januari 2013

Wordt verwacht 333 (nieuws, 2013)

NA BIRDMAN KOMT DER FEDERMANN

In het zuidoosten van Londen gaat een seriemoordenaar op gruwelijke wijze te werk. Hij pikt jonge vrouwen op uit groezelige bars en nachtclubs. Hij vermoordt en verminkt ze. En als souvenir laat hij levende zebravinkjes achter in de stoffelijke overschotten.

Ziehier een ultrakorte samenvatting van 'Birdman' ('Vogelman'), het thrillerdebuut uit 2000 van de Britse Mo Hayder, waarmee ze meteen haar naam vestigde. Het lijkt de redactie van De Spanningsblog sterk dat de Duitse acteur-schrijver Max Bentow niet haar boek heeft gelezen. Want zijn eersteling 'Der Federmann', die in april 2013 bij uitgeverij Q onder de titel 'Bloed en veren' verschijnt, heeft een soortgelijke opzet.

Moest in 'Vogelman' rechercheur Jack Caffery flink aan de bak, bij Bentow is de 'good guy' de Berlijnse politiecommissaris Nils Trojan. Als hij naar een plaats delict wordt geroepen, treft hij een misselijkmakend schouwspel aan: een jonge vrouw beroofd van haar blonde haren, met een aan flarden gescheurde vogel op haar lichaam. Terwijl Trojan de eerste getuigen probeert te vinden, wordt er een tweede moord gepleegd. Opnieuw is het slachtoffer blond en laat de 'verenman' een morbide groet achter in de vorm van een dode vogel.

Trojan hoopt via de jonge dochter van de vermoorde vrouw een aanwijzing te vinden, maar het meisje verdwijnt plotseling. Met hulp van de psychologe Jana Michels zoekt Trojan verder en raakt hij steeds dieper getrokken in de zieke wereld van een gestoorde ziel.

Max Bentow werd in 1966 in Berlijn. Na zijn toneelopleiding ging hij als acteur aan de slag. Voor zijn rollen op het toneel won hij meerdere belangrijke prijzen. Zijn eerste thriller was in Duitsland een succes met een plaats in de top tien van de 'Spiegel'-bestsellerlijst en meer dan zestigduizend verkochte exemplaren. Inmiddels is zijn tweede thriller 'Die Puppenmacherin' verschenen. (foto auteur: Doris Poklekowski)

Andere nieuwe titels:

Hilde Vandermeeren - 'Als alles duister wordt' (april 2013). Thrillerdebuut van Vlaamse jeugdboekenauteur, waarvan de verhaallijn veel lijkt op die van 'De ooggetuige' van Simone van der Vlugt. Claire Maenhout botst op een voetgangersbrug bij een station tegen een man op. Ze besteedt er geen aandacht aan, want ze moet zich haasten om de trein te halen. Totdat ze enkele dagen later verneemt dat er op die plaats een lijk is gevonden. De politie roept getuigen op. Maar Claires getuigenis kan weinig opleveren. Als gevolg van een ongeval lijdt ze aan gezichtsblindheid. Maar de moordenaar heeft haar gezicht wel gezien.
Arnaldur Indriðason - 'Schemerspel' (mei 2013). Reykjavik, zomer 1972. In de Laugardalshal begint het wereldkampioenschap schaken. De Koude Oorlog is op het hoogtepunt en vertegenwoordigers van oost en west begeleiden hun mannen, Spassky en Fischer, naar het schaakbord. Terwijl de voorbereidingen in volle gang zijn, wordt een jongen in de bioscoop het slachtoffer van een brute aanval.
Sofie Sarenbrant - 'In jouw plaats' (februari 2013). Zestien jaar geleden werd Agnes ontvoerd uit een vakantiedorp. Ze werd opgesloten in een kelder en moest haar baby afstaan na de geboorte. Tegenwoordig leidt Agnes met man Tobbe en dochter Nicole een schijnbaar rustig familieleven. Maar ze kan haar zoon Adam, zoals hij genoemd zou worden, niet vergeten. Dan verdwijnt Agnes opnieuw.
Kåre Halldén - 'Het champagnehuis' (maart 2013). Thrillerdebuut van in Gothenburg geboren wijnondernemer. De Zweedse weduwnaar Harald Poppe heeft zich in een opwelling ingeschreven voor een groepsreis naar de champagnestreek in Frankrijk. Tijdens een rondleiding in de kelders van een champagnehuis dwaalt Harald van de groep af. Hij hoort gekerm vanuit een van de gangen. In de voorraadkelder treft hij een stervende oude man aan. Het blijkt de beroemde proefmeester Anselme Guidot te zijn.

Geen opmerkingen: