01 januari 2013

Wordt verwacht 323 (nieuws, 2013)

LEVER SLAAT OP TILT

'Een spannend en satirisch verhaal over macht en angst, manipulatie en identiteit'. Michiel Stroink moet deze kwalificaties wel waar zien te maken in zijn tweede roman 'Tilt', want dat heeft zijn uitgeverij Meulenhoff immers allemaal beloofd. Het is nog even wachten tot we kunnen beoordelen of het Stroink gelukt is, want pas in mei 2013 ligt het boek in de winkel.

In 'Tilt' staat Max centraal. Hij is een dertigjarige pokerprofessional, die leeft en werkt volgens een strak geordend schema. Met zijn 'tien dagen op en tien dagen af-systeem', waarin hij zich op de been houdt met veel drank en drugs, hoopt hij aan de pokertafel zo snel mogelijk miljonair te worden. Maar zijn plan is tot mislukken gedoemd als hij wordt geveld door acuut leverfalen.

Max belandt in het ziekenhuis, waar al snel duidelijk wordt dat hij door zijn exorbitante levensstijl geen recht heeft op de noodzakelijke transplantatie. Max dreigt de controle over zijn leven te verliezen en probeert zichzelf te redden op de enige manier die hij kent: poker, maar dan met de mensen in zijn directe omgeving als speelkaarten. Wat dan volgt is een machtsspel, met het leven van Max als inzet.

Michiel Stroink (1981) studeerde Literatuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht en werkt als communicatietrainer. Tijdens zijn studententijd gaf hij ruim vier jaar Nederlands en maatschappijleer aan tbs-patiƫnten. De dingen die hij zag en de ongewone verhalen die hij hoorde waren een inspiratie voor het schrijven van zijn debuutroman 'Of ik gek ben'. Inmiddels wordt er gewerkt aan een verfilming daarvan met onder anderen Frank Lammers.

Geen opmerkingen: