04 januari 2013

Wordt verwacht 325 (nieuws, 2013)

THRILLERTRILOGIE VAN 'KLOKHUIS'-REGISSEUR

Wat uitgeverij A.W. Bruna betreft hoeft de jury van de Schaduwprijs 2013 niet eens meer te vergaderen. Want de Utrechtse boekmaker heeft de winnaar al in huis en die heet Walter Lucius. Op 12 maart 2013 verschijnt 'De vlinder en de storm', het eerste deel van diens Hartland-trilogie. 'Het beste thrillerdebuut van 2013', meldt de uitgeverij in haar aanbiedingsbrochure. En dat roeptoeter je niet rond als je niet van de kwaliteiten van Lucius' eersteling overtuigd bent. Sterker nog, A.W. Bruna spreekt zelfs van 'een actiethriller van John le Carré-klasse'. Volgens een bericht van het vakblad Boekblad van september 2011 was er 'een spannende aanbiedingsronde' tussen diverse uitgevers om de rechten van de Hartland-trilogie te verwerven. Hoeveel buzz vooraf wil je nog meer hebben?

De thriller geeft volgens de uitgever 'op sublieme wijze' de tragiek van het vroegere en hedendaagse Afghanistan weer. Maar het verhaal begint gewoon in de hoofstad van Nederland. In het Amsterdamse Bos wordt een Oosters jongetje, verkleed als danseresje, aangereden en voor dood achtergelaten. Hij spreekt slechts één woord, in Farsi: 'Plar', vader. Journaliste Farah Hafez duikt in de zaak en doet de nationale politiek vervolgens schudden op zijn grondvesten.

Farah Hafez moest als tienjarig meisje uit haar vaderland Afghanistan vluchten voor de Russische bezetters. Haar vader, destijds minister van binnenlandse zaken, en haar moeder kwamen daarbij om het leven. Met de vondst van het jongetje - een seksslaaf in een eeuwenoud ritueel - gaat die oude wond ruw open. Hafez ontdekt, samen met collega-journalist Paul Chapelle, namelijk een link naar de Russische grootindustrieel Valentin Lavrov. Die houdt, in navolging van zijn eigen vader in de jaren zeventig, Afghanistan tegenwoordig in een economische wurggreep. Hij schrikt daarbij niet terug voor massamoord.

Onbedoeld resoneert het onderzoek van Farah en Paul door tot in de hoogste Haagse politieke kringen wanneer duidelijk wordt dat de voormalig Nederlandse ambassadeur in Moskou zich in natura (lees: schandknapen) liet betalen om voormalige Afghaanse kopstukken vanaf 1989 een visum te geven. Hij wordt alsnog gestraft. Maar Lavrov is niet van plan zich gewonnen te geven. Hij slaat terug.

Walter Lucius is het schrijverspseudoniem van scenarist en producent Walter Goverde (Den Helder, 1954). Goverde volgde de dramaopleiding in Arnhem en richtte daarna zijn eigen toneelgezelschap op: Affect. Na een periode als assistent-regisseur bij het Antwerpse gezelschap de Blauwe Maandag Compagnie volgde hij een opleiding aan de Hilversumse Media Academie.

Goverde maakte vervolgens een reeks van dramaproducties, documentaires en items voor televisie, waaronder de dramaserie 'De Sprookjeskast'. Vijf seizoenen lang was Goverde als regisseur en scenarist de drijvende kracht achter de serie 'Knoop in je Zakdoek'. Bijna tien jaar lang was Lucius ook regisseur van het dagelijkse kinderprogramma 'Het Klokhuis'. Met zijn productiehuis Odyssee Producties maakte hij onder meer films in opdracht van een aantal ministeries.

Andere nieuwe titels:

Lucy Clarke - 'Nachtzwemmen' (12 februari 2013). Thrillerdebuut van Britse schrijfster. Als Katie een telefoontje vanaf Bali krijgt dat haar zus Bea dood is en waarschijnlijk zelfmoord heeft gepleegd, kan ze het eerst niet geloven. Hoewel ze altijd een moeilijke relatie hebben gehad, is ze er kapot van. Maar dan vraagt ze zich af: wat deed Bea eigenlijk op Bali?
Lotte & Søren Hammer - 'Geweld' (12 februari 2013). Vierde deel in de Konrad Simonsen-serie. In een meer buiten Kopenhagen wordt het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Niemand mist haar, niemand zoekt haar en het lichaam blijkt er al een jaar te liggen. Ze blijkt de sleutel te zijn tot de duistere wereld van mensensmokkel, prostitutie en geweld.
Angela Capobianchi - 'De uitvoering' (5 februari 2013). Als vlak bij de villa van pianiste Luisa Baratti het lichaam van een van haar leerlingen wordt gevonden met een grote snee in haar voorhoofd, gaat de politie ervan uit dat het om een op zichzelf staande moord gaat. Totdat er meer slachtoffers onder Baratti's leerlingen vallen met dezelfde vreemde symbolen in hun voorhoofd gekerfd.
Tom Clancy & Mark Greaney - 'Dubbele dreiging' (12 maart 2013). President Jack Ryan is nog maar net teruggekeerd in het Witte Huis als hij geconfronteerd wordt met een internationale crisis. Een mislukte coup in China dwingt president Wei Zhen Lin om in te stemmen met de expansiepolitiek van zijn generaal Su Ke Quiang. De Zuid-Chinese wordt geclaimd en Chinese troepen worden in opperste staat van paraatheid gebracht voor een invasie van Taiwan.
Urban Waite - 'Niets te verliezen' (12 maart 2013). Het leven is Ray Lamar niet gunstig gezind. Tien jaar geleden had hij een vrouw, een baan en een kind. Nu is hij alles kwijt en heeft hij niets meer te verliezen.
Lucretia Grindle - 'De verloren dochter' (19 maart 2013). In Florence vertrekt de Amerikaanse studente Kristen Carson voor een paar dagen vakantie. Ze laat een briefje achter voor haar kamergenote. Enkele dagen later vliegen haar vader en stiefmoeder speciaal voor een etentje ter gelegenheid van Kristens achttiende verjaardag naar Florence. Kristen komt echter niet in het restaurant opdagen.
Andy McNab & Kym Jordan - 'Het taliban offensief' (9 april 2013). Thuiskomen na een oorlog is nooit eenvoudig. Dat ontdekken sergeant Dave Henley en zijn peloton wanneer ze terugkeren van hun missie in Afghanistan.
Tamar Cohen - 'De wraak van de minnares' (9 april 2013). Romandebuut van Britse journaliste. Wat als hij je beloofd heeft dat hij voor altijd van je houdt? Wat als hij je verteld heeft je nooit te zullen verlaten? Wat als hij telkens opnieuw tegen je loog? Moet hij daar dan niet voor gestraft worden?
Belinda Bauer - 'Verdiende loon' (16 april 2013). Een tiener verdwijnt uit de auto van haar vader. Eerst denkt hij dat zijn dochter er zelf vandoor is gegaan, totdat hij het briefje op zijn stuur ziet: 'je houdt niet van haar'.
Hans Koppel - 'Je bent nu van mij' (16 april 2013). Anna heeft een leuke baan, is gelukkig getrouwd en heeft een dochter. Op een dag ontmoet ze Erik, met wie ze een spannende nacht beleeft. Daar wil ze het bij laten, maar Erik denkt daar heel anders over.
Danielle Hermans - 'Stille getuigen' (21 mei 2013). Voor meer informatie klik hier.
Peter Robinson - 'Dwaalspoor' (21 mei 2013). Het lijk van rechercheur Bill Reid wordt gevonden en er worden compromitterende foto's aangetroffen. Omdat het om een van DCI Banks' eigen mensen gaat en er corruptie i het spel zou kunnen zijn, wordt hij verplicht bijgestaan door inspecteur Joanna Passero van Interne Zaken. Banks ontdekt een verband met een verdwijning van het Britse meisje Rachel Hewitt in Tallinn, Estland, zes jaar daarvoor.
David Baldacci - 'De aanslag' (21 mei 2013). Wanneer een huurmoordenaar in dienst van de Amerikaanse overheid deserteert en zijn voormalige teamgenoten een voor een uitschakelt, wordt Will Robies hulp ingeroepen om hem te stoppen. Maar hoe meer Robie te weten komt over zijn nieuwe doelwit, hoe meer hij ervan overtuigd raakt dat de man wel eens gegronde redenen kan hebben voor zijn doen en laten.
Deon Meyer - '7 dagen' (14 mei 2013). 'Ik zal elke dag een politieman neerschieten totdat jullie de moordenaar van Hanneke Sloet hebben gearresteerd'. Kort nadat de South African Police Services deze dreigmail hebben ontvangen, wordt een politieman door een sluipschutter neergeschoten. Bennie Griessel krijgt ogenblikkelijk de opdracht de zaak-Sloet te heropenen.

2 opmerkingen:

Pat zei

De Vlinder en de storm. WAT EEN MEGA DEBUUT VAN WALTER LUCIUS! Dit moet iedere thriller liefhebber gelezen hebben. Op zo'n schrijver mag Nederland trots zijn! Ik heb er van genoten en kijk uit naar het vervolg: deel 2 en 3 van de trilogie Hartland. Groet, Pat.

Wemmie zei

Kan het alleen maar met mijn voorganger eens zijn. Ontzettend goed boek en heel fijn dat ik nog twee boeken kan lezen. Kom maar op met die boeken.