29 juni 2012

Gesignaleerd 147 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

LUIS FERNANDO VERISSIMO - DE SPIONNEN

Bij uitgeverij Athenaeum is verschenen 'De spionnen' van Luis Fernando Verissimo. De uitgever noemt het boek - fraai omslag trouwens - een hommage aan de klassieke crime novels en spionageromans van auteurs als John le Carré en Graham Greene.

Het zit de hoofdpersoon uit 'De spionnen' niet mee. Hij werkt als redacteur bij een kleine uitgeverij en hij schrijft dagelijks bikkelharde afwijsbrieven naar aspirant-schrijvers. Ieder weekend bezat hij zich, en zijn vrouw praat vaker met hun hond dan met hem. Zijn leven is totaal mislukt. Maar dan belandt er een mysterieus manuscript op zijn bureau.

Hij raakt volledig in de ban van dit schijnbaar autobiografische boek, geschreven door een prachtige, jonge vrouw. Ze is in gevaar, zo schrijft ze, en ze moet gered worden. Samen met een stel drinkebroers uit het café waar hij liters bier drinkt, besluit hij de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

Luis Fernando Verissimo (1936) is behalve schrijver van romans en columns ook cartoonist, en saxofonist in een jazzensemble. Van De spionnen werden ruim 100.000 exemplaren verkocht in Verissimo's geboorteland Brazilië.

Luis Fernando Verissimo - De spionnen. Vertaling: Harrie Lemmens. Uitgeverij Athenaeum, 136 pag., € 16,95. ISBN 9789025369712

Geen opmerkingen: