09 juni 2012

Gerechtigheid (nieuws, 2012)

DE VROUW DIE MET EEN VLOEK SPEELDE

Eva Gabrielsson, de partner van de in 2004 overleden Zweedse bestsellerauteur Stieg Larsson, heeft drie maanden na zijn dood een oude Vikingvloek over zijn vijanden uitgesproken. Volgens haar werden sommige tegenstanders van Larsson ziek. Een enkeling ging er zelfs aan dood.

Gabrielsson deed de bekentenis op het literaire Hay Festival in Wales, zo meldt The Daily Telegraph. Ze zei dat ze 'degenen die Stieg pijn hebben gedaan' wilde straffen. ,,Ik wilde dat van sommigen hun carrière zou mislukken, van anderen wilde ik dat ze ziek werden. En dat was wat er gebeurde.''

Gabrielsson is nog steeds verbitterd over de gang van zaken na Larssons overlijden, kort voordat zijn eerste boek werd gepubliceerd. De Millenniumtrilogie werd een gigantisch succes: wereldwijd werden van Larssons boeken 65 miljoen exemplaren verkocht. Maar Gabrielsson werd er geen cent wijzer van. Volgens de Zweedse wet hebben ongehuwde partners geen recht op elkaars nalatenschap.

Larsson was een verbeten onderzoeksjournalist. Hij en Gabrielsson ontvingen geregeld dreigementen van onder anderen neonazi's. Sinds zijn overlijden ligt Gabrielsson overhoop met Larssons familie, die het beheer over zijn literaire nalatenschap en het fortuin uit zijn boekverkopen hebben.

Op de vraag uit het publiek of Gabrielsson (58) zich ooit zou kunnen verzoenen met de situatie, antwoordde ze: ,,Nee, waarom zou ik? Ik zal woedend blijven.''

(Bron: The Daily Telegraph)

Geen opmerkingen: