25 juni 2012

Matthew Quirk - De 500 (2012)


Verdienstelijke Grisham-kopie



(Door Peter Kuijt)

De uitgever neemt een risico door op de cover van 'De 500', het thrillerdebuut van de Amerikaanse schrijver Matthew Quirk, een blurb van James Patterson te plaatsen. 'Dit is 'The Firm' van John Grisham, maar dan gesitueerd in Washington', kraait 's werelds bestverkopende thrillerauteur opgetogen.

De lat ligt hoog voor oud-Harvard-student en journalist Quirk: haalt hij inderdaad het niveau van 'The Firm', Grishams tweede en een van zijn beste boeken? Filmmaatschappij 20th Century Fox dacht in ieder geval van wel: razendsnel wist ze de filmrechten te bemachtigen in de hoop er net zo'n succesvolle productie van te maken als destijds 'The Firm' was met Tom Cruise, die de rol vervulde van de briljante rechtenstudent Mitchell McDeere.

De opmerking van James Patterson was overigens wel raak: 'De 500' lijkt veel op 'The Firm' (of, zo u wilt, 'Advocaat van de duivel'). Quick leent vrijpostig behoorlijk wat elementen uit de Grisham-bestseller. Ook hoofdpersoon Mike Ford is een uitmuntende (Harvard-)student en waar McDeere arme ouders had, verkeert Ford in nog kommervollere omstandigheden: hij heeft torenhoge schulden omdat hij de ziektekosten van zijn later gestorven moeder heeft moeten ophoesten en zijn vader - tot op zekere hoogte een bedreven inbreker - zit in de bak.

Werd McDeere door advocatenkantoor Bendini, Lambert & Locke (The Firm) ingelijfd, Ford wordt gerekruteerd door de Davies Group, een invloedrijk consultancybureau. Het bureau is gespecialiseerd in het aan touwtjes trekken en het beïnvloeden van de 500 machtigste mensen in Washington. En Henry Davies, die de firma runt, laat geen middel onbenut om zijn doel te bereiken. Davies denkt met Ford het juiste 'gereedschap' in handen te hebben om zijn gevaarlijkste deal succesvol te kunnen afronden. En Ford komt daar pas achter als hij al zwaar in de penarie zit.

Quirk komt in het begin langzaam op stoom: de filmwet 'show, don't tell' is hem dan kennelijk nog vreemd, want hij laat zijn held er een flink eind op los ouwehoeren. En hij ouwehoert ook nog eens tegen de lezer en daar moet je maar van zien te houden. Maar gaandeweg schakelt hij over in een hogere versnelling en wint de thriller aan kracht. Flink wat actie én wat van Grisham geleend cynisme later slaat de stugge lezer uiteindelijk de thriller tevreden dicht. Wel een ster minder vanwege Quirks behoorlijk doorzichtige kopieerdrift.

Matthew Quirk - De 500. Vertaling: Paul Heijman. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 350 pag.

Geen opmerkingen: