12 juni 2012

Gesignaleerd 142 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

LENE KAABERBØL & AGNETE FRIIS - EEN STILLE DOOD

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen Een stille dood van Lene Kaaberbøl en Agnete Friis, na De jongen in de koffer de tweede thriller van dit Deense duo.

De Deense Rode Kruisverpleegkundige Nina Borg wordt gebeld door een vriend die illegalen helpt. Er verblijft een groep Roma onder vreselijke omstandigheden in een oude loods. Ze hebben dringend medische hulp nodig. Nina doet wat ze kan, maar hoe ze zich ook inspant, geen enkel medicijn of hygiënische maatregel lijkt de conditie van de zieken te verbeteren. En er heerst angst onder de patiënten, een duister, onuitgesproken gevoel dat verder gaat dan de normale angst van een zieke.

Pas wanneer Nina zelf ook gezondheidsklachten krijgt, blijkt wat de oorzaak is van de mysterieuze symptomen: radioactieve straling. Op zoek naar de bron hiervan komt Nina via de Hongaarse politie op het spoor van de website hospitalequip.org, waarop illegale medische producten worden verhandeld. De ontdekking waar de dodelijke handelswaar meestal terechtkomt is niet alleen een grote schok, maar brengt ook Nina's leven ernstig in gevaar.

Lene Kaaberbøl en Agnete Friis zijn beide gerenommeerde jeugdboekenauteurs. 'De jongen in de koffer' was het eerste boek dat ze samen schreven en voor beiden de eerste thriller. In Denemarken werd het uitgeroepen tot beste thriller van het jaar.

Lene Kaaberbøl en Agnete Friss - Een stille dood. Vertaling: Lammie Post-Oostenbrink. Uitgeverij Boekerij, 394 pag., € 19,95. ISBN: 9789460925795,

Geen opmerkingen: